Zupa z dyni z kurkumą i czarnym sezamem [przepis]

Po pięknej polskiej jesieni nadszedł czas na chłodniejsze dni. W takie popołudnia najlepiej jest zjeść coś rozgrzewającego. Idealna będzie zupa z dyni z kurkumą i czarnym sezamem. Zdrowa, smaczna i aromatyczna. 

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól, pieprz, kurkuma
  • świeża kolendra
  • imbir (3 cm korzenia)
  • ziarna czarnego sezamu

Zupa z dyni z kurkumą i czarnym sezamem – jak przygotować?

  1. Dynię przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i upiec wraz ze skórka w piekarniku w temp. 180°C do miękkości.
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane.
  3. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Smażyć wszystko razem ok. 3 minut, cały czas mieszając.
  5. Przełożyć do gotującego się bulionu upieczoną dynię bez skórki oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, gotować 10 minut.
  6. Na koniec dodać mleczko kokosowe, gotować na małym ogniu.
  7. Dodać utarty imbir, posiekaną kolendrę.
  8. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą, utrzeć blenderem.
  9. Zupę podawać z ziarnami sezamu i posiekaną, świeżą kolendrą.