https://biokurier.pl/jedzenie/wiesz-co-jesz/warzywa-korzeniowe-nie-takie-zwyczajne/https://biokurier.pl/jedzenie/wiesz-co-jesz/warzywa-korzeniowe-nie-takie-zwyczajne/
Jesień to dobry czas na wykorzystanie warzyw korzeniowych. Mają dobry smak, a przy tym są zdrowe i bardzo wartościowe. Nasza propozycja na chłodne popołudnia to zupa krem z pieczonej marchwi. Jest gęsta, pożywna i bardzo smaczna.
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu
- sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy
- natka pietruszki
- ½ opakowania serka z ogórkiem i ziołami
- grzanki
Zupa krem z pieczonej marchwi – jak ją przygotować?
- Marchewkę i pietruszkę myjemy, układamy razem z cebulą (warzyw nie obieramy) w żaroodpornym naczyniu. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku ok. 50 min w temp. 180°C. Wyjmujemy i gdy przestygną, obieramy ze skórki.
- Obrane warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10 min, dodajemy przyprawy, serek i ucieramy blenderem.
- Zupę podajemy z ulubionymi grzankami.