Zielone smoothie [przepis]

Zielone smoothie i  koktajle są prawdziwym fenomenem wśród zwolenników zdrowego stylu życia. Dają moc i sporą dawkę energii. Dodatkowo elektryzują orzeźwiającym kolorem. Mamy dla Was przepis! 

Zielone smoothie

Składniki:

  • 2 kiwi
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 2 jabłka
  • 2 łodygi selera naciowego

Przygotowanie:

1. Kiwi obierz ze skórki.
2. Jabłka rozkrój, usuń gniazda nasienne.
3. Wszystkie składniki przełóż do naczynia blendującego lub sokowirówki z sitkiem do robienia przecierów.
4. Jeśli powstała masa jest za gęsta, dodaj szklankę wody i wymieszaj.

Dlaczego warto sięgać po zielone smoothie i  koktajle?

Napoje przygotowane na bazie surowych zielonych warzyw są dostępne dla wszystkich i warto włączyć je do codziennego jadłospisu. To bowiem prawdziwa witaminowa bomba. Zawierają w sobie prowitaminę A, witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy), witaminy C, E i K, jak również żelazo, magnez, fosfor, potas.

Jedna porcja zielonego koktajlu to potężny zastrzyk płynnej energii słonecznej, określanej również jako krew roślin. Cząsteczki chlorofilu, bo o nim mowa, oczyszczają narządy, regenerują je, a do tego mają zdolność niszczenia chorobotwórczych drobnoustrojów: bakterii, grzybów, a nawet komórek rakowych. Chlorofil zawarty w zielonych warzywach i owocach ma również zbawienny wpływ na układ pokarmowy i wydalniczy. Ten zielony barwnik, którego najwięcej w liściach i łodygach roślin, ma działanie detoksykujące i przeciwzapalne.

Zielone koktajle są bardzo odżywcze. Mogą stanowić samodzielny posiłek. Obfitują w białko i błonnik, są lekkostrawne.

Fenomen zielonych koktajli polega na dowolności i różnorodności. Każdy może skomponować swój ulubiony napój z odżywczych i smacznych produktów. Najczęściej przygotowuje się je z ogórka, jarmużu, rukoli, świeżego szpinaku, natki pietruszki, liści buraka i szczawiu. Zielone warzywa łączy się z brzoskwiniami, truskawkami, ananasem, mango, jabłkami lub z sokiem jabłkowym czy owocami leśnymi.

Do napoju można również dodać pestki dyni lub słonecznika, siemię lniane, syrop klonowy lub miód, zioła (np. pokrzywę, miętę, bazylię). Rozcieńcza się go wodą (również wodą kokosową), sokiem, jogurtem lub mlekiem (np. sojowym, ryżowym). Konsystencja koktajlu zależy od osobistych preferencji. Niektórzy wolą spożywać go w formie płynnej, niektórzy zaś – jeść go łyżeczką. Od wyboru tekstury zależy zatem, ile wody dodamy do warzyw i owoców, jak również to, jak długo składniki miksujemy bądź blendujemy.

Przepis: Katarzyna Kosmala tekst: Agnieszka Gotówka