Wegańskie muffinki Banana Split z surową czekoladą i rodzynkami [przepis]

Banana Split to wyjątkowy deser. W wersji klasycznej składa się z lodów o smaku waniliowym, czekoladowym i truskawkowym, między którymi umieszczony jest banan. Ale muffinki w podobnym wydaniu smakują równie dobrze. Przekonajcie się sami!

Do dzisiaj trwa spór o to, jaka historia kryje się za Banana Split. Ta kwestia jednak nie jest istotna, bo sam deser jest wyjątkowy w smaku. A jego wersji jest całe mnóstwo. Wśród nich znajdziemy też coś dla wegan.

Muffinki jakich nie znacie. O słodkich wypiekach z historią w tle

Jak zrobić muffinki Banana Split z surową czekoladą i rodzynkami?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki surowego kakao* w proszku
  • 2 łyżki surowego kakao kruszonego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • łyżka syropu z agawy
  • łyżka oleju kokosowego

Składniki suche mieszamy w jednej misce. Rodzynki zalewamy wrzątkiem do 3/4 szklanki i odstawiamy na ok. 15 minut. Dojrzałe banany rozgniatamy widelcem. Mieszamy z olejem kokosowym i syropem z agawy. Gotową mieszankę wlewamy do składników suchych razem z rodzynkami i wodą (nie odsączamy rodzynek). Pieczemy 20 minut w 200°C bez termoobiegu. W wersji bezglutenowej mąki zastępujemy kolejno: mąką owsianą bezglutenową i mąką ryżową.

* Porcja surowego kakao jest najbogatszym źródłem magnezu na świecie i ma o 40% więcej żelaza niż taka sama porcja wołowiny.