Teraz czytasz...
Wegański deser z borówkami [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Wegański deser z borówkami [przepis]

Wegański deser z borówkami

Nasza dzisiejsza propozycja to szybka do przyrządzenia słodka przekąska. Przyda się, kiedy niespodziewanie wpadną z wizytą goście lub dzieci zapragną deseru.

Czas przygotowania: 10 min

Składniki:

  • wiórki kokosowe
  • sezam
  • olej kokosowy (nierafinowany)
  • syrop z agawy lub cukier kokosowy, trzcinowy
  • czekolada gorzka
  • borówki
  • listki mięty
  • napój roślinny (opcjonalnie)
  • świeża mięta

Przeczytaj o właściwościach zdrowotnych borówki

Wegański deser z borówkami w 4 krokach

  1. Dwie łyżki oleju kokosowego rozpuszczamy na patelni, następnie dodajemy wiórki kokosowe i sezam (dowolną ilość) oraz „słodzik” do smaku. Prażymy, aż się zarumienią. Wykładamy na dnie naczynia grubą warstwę.
  2. Kolejną warstwę tworzymy z borówek.
  3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i tworzymy polewę, możemy dodać trochę wody i oleju kokosowego, żeby była bardziej lejąca.
  4. Deser dekorujemy listkami świeżej mięty, polewamy czekoladą.

Dla dzieci można dodać odrobinę ciepłego napoju roślinnego na dno pucharka/miseczki.

Deser będzie też doskonale smakował z jogurtem kokosowym.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.