Smoothie buraczano-borówkowe

Zbliża się czas świeżych borówek, malin, truskawek i wielu innych owoców doskonałych do przygotowania smoothie. To bardzo prosta, szybka, odżywcza i doskonała pod względem dietetycznym przekąska.

By przygotować smoothie niewiele trzeba. Przepis można ograniczyć do jednego zdania: wystarczy składniki rozdrobnić blenderem, najlepiej kielichowm, czyli nacisnąć przycisk i w jedną, no może w dwie minuty, smoothie jest gotowe.

Smoothie jest idealnym posiłkiem dla aktywnych, a także dla tych, którzy zmagają się z nadmiarem kilogramów. Daje ogromny wachlarz możliwości łączenia ulubionych smaków i składników, owocowych i warzywnych.

Moim ulubionym warzywem jest burak, zwłaszcza młody. Świetnie wówczas komponuje się z owocami i warzywami. Ja go połączyłam z borówkami. Zachęcam do jego przygotowania, bo zarówno barwa, jak i smak są wyjątkowe.

Przepis na smoothie buraczano-borówkowe

Czas przygotowania: 4-5 minut
Składniki na 2 porcje:

  • ½ dużego surowego buraka, obranego i pokrojonego na kawałki,
  • ½ kubka mleka kokosowego,
  • 1 kubek świeżych borówek, albo połączenia borówek i malin,
  • 1 kubek mleka migdałowego, niesłodzonego,
  • 2-3 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżki miodu,
  • ½ banana,
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku, albo kawałek świeżego, najlepiej startego na tarce

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć wszystkie składniki do blendera kielichowego, rozdrobnij na bardzo gładką masę.  Jeżeli masz zwykły blender, rozdrobnij składniki w naczyniu.
  2. Jeśli wolisz smoothie trochę rzadsze, dolej mleka migdałowego.
  3. Podawaj natychmiast, dekorując napój borówkami lub malinami.

Dlaczego warto jeść borówki?

Borówki są nieco mniej znane od jagód, z którymi są blisko spokrewnione. Mają nieco delikatniejszy smak, są większe, ale równie smaczne i zdrowe.

Borówki imponują zawartością witamin A, B i C oraz składników mineralnych. Obecne w nich są cynk, potas, sód i selen, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację.

Borówki wyróżniają się ponadto bardzo wysoką zawartością przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Zawarte w tych soczystych owocach proantycyjanidy pozytywnie wpływają na układ oddechowy i moczowy (chronią przed infekcjami).

Borówki to owoce niezwykle smaczne, które przy tym można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Proponowane smoothie to tylko jedna z propozycji, a z całą pewnością warto o niej pamiętać w czasie letnich upałów.