Teraz czytasz...
Skonsy orkiszowe na maślance z konfiturą marchewkową [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Skonsy orkiszowe na maślance z konfiturą marchewkową [przepis]

Skonsy (ang. scones) to doskonałe bułeczki – tradycyjne angielskie pieczywo śniadaniowe. Są smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu.

By rozkoszować się ich smakiem o poranku, wystarczy niedbale, szybko zagnieść ciasto, uformować okrągłe poduszeczki, a potem piec przez zaledwie kilka minut. Skonsy to świetna propozycja na weekendowe śniadanie.

Skonsy upiekłam z jasnej mąki orkiszowej, ale można ją zastąpić razową orkiszową lub zwykłą białą pszenną.

Z bułeczkami świetnie komponuje się konfitura z marchewki, z lekką cytrynową nutą. Jeżeli chcecie, by była mniej kaloryczna, możecie zmniejszyć ilość cukru.

Orkisz posiada mnóstwo istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Zawiera wartościowe białko, węglowodany i nienasycone kwasy tłuszczowe. Obfituje w witaminy A, E i D. Jest źródłem żelaza, magnezu, fosforu i wapnia.

Składniki na skonsy

Podane proporcje wystarczą na przygotowanie 9-10 bułeczek.

  • 240 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 80 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko, lekko rozbełtane,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 90 ml maślanki + 2 łyżki do posmarowania wierzchu bułeczek przed pieczeniem.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 13-14 minut

Sposób przygotowania

Wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Masło pokrój na małe kawałki i rozetrzyj palcami z mąką, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wlej jajko i maślankę, szybko wyrób ciasto. Uwaga: nie powinno być gładkie!

Lekko rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie na grubość 2 cm (ja tylko musnęłam wałkiem), wytnij wycinaczką kółka o średnicy 5 cm (nie obracaj jej, tylko dociśnij). Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj maślanką, piecz w 190°C przez 13-14 minut aż wierzchy będą lekko złociste.

Skonsy najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podane z konfiturą marchewkową.

Konfitura marchewkowa

Czas przygotowania: 1 godz.
Czas smażenia: 40 – 45 minut

Składniki (na 3 słoiczki o pojemności 250 ml)

  • 1 cytryna,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 kubki marchewki startej na grubej tarce,
  • 1 kubek cukru brązowego,
  • ¾ kubka cukru białego,
  • ok. 2 kubki wody (kubek = 250 ml).

Sposób przygotowania:

Umyj cytrynę i pomarańczę, zetrzyj skórkę z owoców zesterem albo na tarce. Wyciśnij sok z cytrusów, wlej go do garnka, wrzuć startą skórkę, wlej 2 kubki wody, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Dodaj marchewkę i cukier, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, około 30-40 minut, aż woda odparuje, a konfitura zgęstnieje. Sok konfitury nie powinien kapać z łyżki, ma przypominać dość gęsty syrop. Przełóż do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknij.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.