Sałatka z kiszonymi burakami jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Pozytywne właściwości produktów kiszonych dobrze wpływają na cały organizm, m.in. podnoszą odporność i dodają energii. Proponujemy więc sałatkę z kiszonymi burakami. Idealna do pracy i na szybką przekąskę.
Kiszenie buraków nie jest czasochłonne. Można je wykorzystać do zupy, surówek i sałatek. Są szczególnie polecane osobom z niedokrwistością. Przeciwdziałają miażdżycy i poprawiają koncentrację.
Dzielimy się przepisem na sałatkę z kiszonych buraków. Nie trzeba jej niczym poprawiać. Idealna na kolację z przyjaciółmi, doskonale komponuje się z różnymi trunkami. Jeśli mamy swoje buraki, jej przygotowanie zajmie nam kilka minut.
Wskazówka: Pamiętajmy, by przy krojeniu buraków mieć na dłoniach rękawiczki. Mocny zakwas intensywnie farbuje.
Sałatka z kiszonymi burakami
Składniki:
- 10 małych kiszonych buraków z zakwasu
- 1 szklanka pestek słonecznika i sezamu
- 1 melon
Czas przygotowania: 20 min
- Melona przekrawamy na pół, wyciągamy gniazdo nasienne i wykrawamy małe kawałki. Nie muszą być idealnie kształtne. Polecam użycie specjalnej wykrawaczki, bo jest to zdecydowanie szybszy sposób wydobycia zawartości owocu, niż obieranie go z bardzo twardej skórki i krojenie, w trakcie którego ucieknie nam masa soku. Pozostałości melona można wykorzystać do koktajlu.
- Pestki słonecznika i sezam prażymy na patelni (bez tłuszczu), aż będą mocno rumiane, ale nie spalone (bo wtedy zgorzknieją).
- Buraki wyjmujemy z zakwasu, kroimy w małą kostkę, dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy.
- Gotowe! 🙂