Sałatka z kiszonymi burakami [przepis]

Produkty kiszone doceniamy coraz bardziej. Są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Ich pozytywne właściwości dobrze wpływają na cały organizm, m.in. podnoszą odporność i dodają energii. Proponujemy więc sałatkę z kiszonymi burakami. Idealna do pracy i na szybką przekąskę.

Przygotowanie kiszonych buraków nie jest czasochłonne. Można je wykorzystać do zupy, surówek i sałatek. Są szczególnie polecane osobom z niedokrwistością. Przeciwdziałają miażdżycy i poprawiają koncentrację.


Jak przygotować buraki kiszone?

Dzielimy się przepisem na sałatkę z kiszonych buraków. Nie trzeba jej niczym poprawiać. Idealna na kolację z przyjaciółmi, doskonale komponuje się z różnymi trunkami. Jeśli mamy swoje buraki, jej przygotowanie zajmie nam kilka minut.

Wskazówka: Pamiętajmy, by przy krojeniu buraków mieć na dłoniach rękawiczki. Mocny zakwas intensywnie farbuje.

Sałatka z kiszonymi burakami

Składniki:

  • 10 małych kiszonych buraków z zakwasu
  • 1 szklanka pestek słonecznika i sezamu
  • 1 melon

Siegnij po buraka! 🙂

Spójrzcie życzliwie na buraka 😉 Dlaczego warto? #burak #biokurier

Opublikowany przez biokurier na 13 lutego 2018

Czas przygotowania: 20 min

  1. Melona przekrawamy na pół, wyciągamy gniazdo nasienne i wykrawamy małe kawałki. Nie muszą być idealnie kształtne. Polecam użycie specjalnej wykrawaczki, bo jest to zdecydowanie szybszy sposób wydobycia zawartości owocu, niż obieranie go z bardzo twardej skórki i krojenie, w trakcie którego ucieknie nam masa soku. Pozostałości melona można wykorzystać do koktajlu.
  2. Pestki słonecznika i sezam prażymy na patelni (bez tłuszczu), aż będą mocno rumiane, ale nie spalone (bo wtedy zgorzknieją).
  3. Buraki wyjmujemy z zakwasu, kroimy w małą kostkę, dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy.
  4. Gotowe! 🙂

Przepis pochodzi  z numeru 1/2018 Biokuriera. Zaprenumeruj