Teraz czytasz...
Ryba pod szpinakiem z kaszą gryczaną i sałatą w jogurcie [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Ryba pod szpinakiem z kaszą gryczaną i sałatą w jogurcie [przepis]

Ryba-pod-szpinakiem-z-kasza-gryczana-i-salata-w-jogurcie

Ryby powinny znajdować się w jadłospisie każdego z nas. I to regularnie! Bardzo ważny jest jednak sposób jej przygotowania oraz to, co towarzyszy jej na talerzu. Elżbieta Przygocka, autorka książki „Ułóż sobie zdrowie” proponuje rybę pod szpinakiem z kasza gryczaną i sałatą w jogurcie. Poznajcie przepis. 

Przepis zawiera ok. 400 kcal i jest zbilansowany (12–20% białka, 20–30% tłuszczu, 50–55% węglowodanów)

Sprawdź więcej informacji na temat: kasza gryczana

Składniki:

  • 100 g ryby (łososia, dorsza, sandacza)
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1 garść sałaty
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka serka mascarpone
  • 120 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2–3 orzechy do posypania
  • 1/2 małej cebuli
  • sól, pieprz, cukier, ocet

Sposób przygotowania:

Rybę dopraw i odstaw przynajmniej na kilka minut, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, dodaj szpinak i wstaw pod przykryciem do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 15–20 minut. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu i wymieszaj z serkiem mascarpone. Jogurt dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru i octem, a następnie wymieszaj z umytą i porwaną na mniejsze kawałki sałatą. Gotową rybę podaj z kaszą i sałatą w jogurcie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz w książce Elżbiety Przygockiej. To nie jest publikacja tylko dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. To pozycja dla każdego, kto chce zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze.

„Ułóż sobie zdrowie”. Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?

Autorka przygotowała aż 270 przepisów. Mogła sobie na to pozwolić, bo są to dania proste, ale pożywne i odpowiednio zbilansowane. W książce znajduje się około 270 zbilansowanych przepisów. Każdy przepis (oprócz przepisów uzupełniających) zawiera około 400 kcal oraz odpowiednią ilość makroskładników (12–20% białka, 20–30% tłuszczu, 50–55% węglowodanów). Co ważne większość przepisów przyrządzisz w 15-20 minut.

Wybierając którykolwiek przepis z książki (oprócz przepisu uzupełniającego) i łącząc z innym przepisem, tworząc całodniowy jadłospis, zawsze otrzymasz zbilansowany plan żywieniowy. Dowiedz się więcej i przeczytaj wywiad z autorką: Odchudzanie nie oznacza życia z kalkulatorem w dłoni

Książkę kupisz na stronie Wydawnictwa Gaj

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.