Teraz czytasz...
Rozgrzewająca zupa marchewkowa [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Rozgrzewająca zupa marchewkowa [przepis]

Dziś próżno u nas szukać wyszukanego przepisu. Idziemy w domową kuchnię. Ona chyba nigdy nie zawodzi. Jest prosta, smaczna, łatwa w przygotowaniu. A zupy lubi chyba każdy z nas, zwłaszcza jesienią, gdy za oknem szaro, buro i deszczowo. Na taka pogodę mamy coś specjalnego: zupę marchewkową. Spróbujecie?

Przepis zawiera ok. 400 kcal

Składniki:

  •  500 ml rosołu
  • 2 średnie marchwie
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka śmietany 12%

Na oliwie zeszklij posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę i podsmaż. Dodaj rosół i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Zmiksuj na krem i podaj z kleksem śmietany.

Nie wylewaj, wykorzystaj! Jak wekować zupy?

Większość zup, a zwłaszcza rosół, nadaje się do wekowania. Odpowiedniej wielkości, umyte i wyparzone słoiki napełnij gorącą zupą i dokładnie zakręć. Odwróć słoik do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Tak zawekowaną zupę można przechowywać w lodówce do tygodnia. Należy jednak pamiętać, żeby wekować zupy bez dodatku śmietany (śmietanę dodawaj tuż przed podaniem). Sposób na krótkotrwałe przechowywanie wekowanych zup jest znakomity, zwłaszcza gdy nie masz czasu na częste gotowanie. Ugotuj więcej zupy i zawekuj, a z rosołu (bazy do większości zup) przyrządzisz ulubioną zupę znacznie szybciej.

Przepis na zupę marchewkową pochodzi z książki „Ułóż sobie zdrowie” Elżbiety Przygockiej. W książce znajduje się około 270 zbilansowanych przepisów. Każdy przepis (oprócz przepisów uzupełniających) zawiera około 400 kcal oraz odpowiednią ilość makroskładników (12–20% białka, 20–30% tłuszczu, 50–55% węglowodanów). Co ważne większość przepisów przyrządzisz w 15-20 minut. Wybierając którykolwiek przepis z książki (oprócz przepisu uzupełniającego) i łącząc z innym przepisem, tworząc całodniowy jadłospis, zawsze otrzymasz zbilansowany plan żywieniowy. Możesz więc, w zależności od potrzeb, ułożyć menu na 2000 kcal dziennie, 2400 kcal dziennie bez obaw o to, że nie będzie zbilansowana. Potrawy pomogą stworzyć ciekawe i smaczne menu zarówno osobom pragnącym schudnąć jak i przybrać na wadze. Przeczytaj wywiad z autorką: Odchudzanie nie oznacza życia  z kalkulatorem w dłoni

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.