Są smaczne i zdrowe. Ich przygotowanie nie jest trudne i nie zabiera dużo czasu – placuszki z mąki ryżowej to doskonała propozycja na obiad lub deser.
Podstawą proponowanego dzisiaj przepisu jest mąka ryżowa. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i pożywna. Obfituje w fosfor, błonnik, witaminę PP, cynk, żelazo i magnez. Ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii.
Co ciekawe mąka ryżowa może z powodzeniem być przygotowana w domu. Wystarczy posiadać w swojej kuchni blender o dużej mocy.
Mąkę ryżową można przygotować zarówno z ryżu białego, jak i brązowego. W tym drugim przypadku otrzymany produkt będzie cenniejszy (w jego składzie więcej jest błonnika).
Do czego wykorzystywać mąkę ryżową?
Mąka ryżowa nadaje się do ciast, naleśników, pierogów, placków. Z jej pomocą można też wypiec domowe pieczywo. Świetnie sprawdza się jako zagęstnik do zup i sosów.
Mąka ryżowa jest podstawą kuchni azjatyckiej.
Jak zrobić placuszki z mąki ryżowej? Przepis
By przygotować placuszki z mąki ryżowej potrzebne są:
- 450 g mąki ryżowej,
- 0,5 l mleka ryżowego,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko ryżowe i pozostałe składniki. Całość miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dolewamy wody.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy odrobinę oleju kokosowego i wlewamy dowolną ilość ciasta. Przed każdym nabraniem ciasta trzeba przemieszać je ponownie.
Placuszki z mąki ryżowej wspaniale smakują z miodem i świeżymi malinami.
Jak przyrządzić pyszny dodatek na słodko?
4-5 małych gruszek lub innych owoców kroimy w kawałki i dusimy na patelni wraz z mieszanką nasion i owoców suszonych (dowolnych) z odrobiną wody, aż staną się zwartą i miękką masą. Dowolną ilość nakładamy na wcześniej przygotowane placuszki.
Przepis pochodzi z nr 2/2017 Biokuriera