Pieguski z niebieskiej kukurydzy [przepis]

Pieguski z niebieskiej kukurydzy to smaczna i zdrowa alternatywa dla konwencjonalnych ciastek ze sklepowej półki. Są bezglutenowe i wegańskie, idealne dla dzieci.

Niebieska kukurydza powoli wkracza na polski rynek. Niemal od razu zdobyła wielu zwolenników. Nadaje się do przygotowania ciast, pierogów i naleśników. Obfitująca w antyoksydanty, stanowi ciekawe urozmaicenie zdrowej diety.

Niebieska kukurydza. O właściwościach, wykorzystaniu i…nixtamilizacji [wywiad]

Składniki na pieguski z niebieskiej kukurydzy

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 30 szt. (ok. 4 cm średnicy)

Składniki suche:

  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 150 g mąki z niebieskiej kukurydzy
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki mokre:

  • 100 g purée z ugotowanego batatu
  • 50 ml syropu klonowego
  • 50 ml oleju roślinnego, np. z pestek winogron
  • 200 ml mleka roślinnego, np. jaglanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo: czekoladowe łezki po 6-7 szt. na ciastko

Jak przygotować pieguski?

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, mieszamy.
  2. W drugiej misce miksujemy ze sobą mokre składniki, przelewamy je do suchych, miksujemy, wyrabiamy ręcznie.
  3. Ciasto odstawiamy na 5 minut by zgęstniało.
  4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Nabieramy łyżeczkę ciasta, w dłoniach formujemy kulki, spłaszczamy do grubości ok. ½ cm, układamy na blaszce.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  7. Czekoladowe łezki lekko wciskamy w ciastka, blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  8. Ciasteczka pieczemy ok. 20-25 minut (ciasteczka z zielonych staną się pomarańczowe i rumiane).
  9. Odstawiamy na blaszce do całkowitego wystudzenia.

Autorem przepisu jest Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje).