KATEGORIA:

Przepisy

Co ja z tego zrobię? To pytanie, które często pada w sklepach z żywnością EKO. Ten dział powstał po to, aby pomóc znaleźć Wam sprawdzone, szybkie i proste przepisy kulinarne z wykorzystaniem zdrowych produktów, takich jak np. kasza gryczana, dynia czy pospolite ziemniaki. Na zdrowie!

Najnowsze zdrowe przepisy

z wykorzystaniem żywności eko
widok z góry na bulion warzywny
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Bulion warzywny a kostka rosołowa

Bulion warzywny to esencja smaku, która potrafi podkręcić niemal każdą potrawę. By było łatwiej, producenci zamknęli go w słoiczkach i kostkach. Czy są to jednak produkty godne uwagi? I jak …

czytaj więcej >>
dynia na pomarańczowym tle
Ekologiczne jedzenieLess WastePrzepisy

Co można zrobić z dyni?

Co można zrobić z dyni, by najadła się cała rodzina? Jak wykorzystać to warzywo w całości? Nie jest to trudne, zważywszy na fakt, że mamy do czynienia z warzywem niezwykle …

czytaj więcej >>
ciasto marchewkowe z daktylami i białą czekoladą
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Ciasto marchewkowe z daktylami [przepis]

Ciasto marchewkowe doskonale smakuje jesienią. Pasuje do popołudniowej kawy, świetnie współgra smakowo z kubkiem kakao. I choć przepisów na ten deser jest całe mnóstwo, my polecamy jego klasyczną wersję. 

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Zupa grzybowa. Jak ją przygotować?

Zupa grzybowa to fenomenalna potrawa, która dobrze smakuje przez cały rok. Przypominamy sobie o niej jednak najczęściej jesienią i zimą, bo dobrze rozgrzewa i daje możliwość wykorzystania darów zebranych w …

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Suszone pomidory koktajlowe z oregano [przepis]

Suszone pomidory z dodatkiem aromatycznego oregano przygotowuje się łatwo i bez większego nakładu pracy. Przywodzą na myśl smak lata, stąd warto mieć je w słoikach na jesiennie i zimowe wieczory. …

czytaj więcej >>
domowy kompot
Przepisy

Kompot z jabłek, śliwek i moreli

Kompot z jabłek z dodatkiem śliwek i moreli to napój, który nie tylko orzeźwia w upalne dni, ale też dobrze smakuje. Jest lekko słodki i pełen letniego aromatu. 

czytaj więcej >>
widok z góry na suszone warzywa na drewnianym tle
Dom i ogródEkologiczne jedzeniePrzepisy

Suszona włoszczyzna. Jak ją zrobić w domu?

Suszona włoszczyzna to dobry dodatek do zup, sosów i wywarów. I choć jest do kupienia w sklepach, my polecamy zrobić ją samemu. Otrzymamy wówczas tańszą, lepszą w smaku i zdrowszą …

czytaj więcej >>
powidła śliwkowe z czekoladą
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Powidła śliwkowe z czekoladą [przepis]

Powidła śliwkowe tradycyjnie przygotowuje się ze śliwek węgierek. Proces ich gotowania (prażenia) w kotle był długi, za to finalny smak wyjątkowy. Warto go sobie przypomnieć, robiąc je samemu. Zwłaszcza, że …

czytaj więcej >>
Lasagne (lazania)
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Lasagne – przepis krok po kroku

Lasagne, przepis na które to danie publikujemy, kojarzymy z kuchnią włoską. I słusznie, bo to właśnie na Półwyspie Apenińskim jada się ją najczęściej. W Polsce jednak również jest to danie …

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Przepis na mini torcik amarantusowy

Torcik amarantusowy jest Idealny, by uczcić urodziny lub imieniny ukochanej osoby lub ugościć nim bliskich. Zawiera zdrowe i wartościowe składniki, a przy tym bardzo dobrze smakuje.

czytaj więcej >>
Tabuleh - sałatka libańska
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Tabuleh – sałatka libańska z kurczakiem, kuskusem i granatem

Tabuleh to lekkie, świeże danie pochodzące z bliskiego wschodu. Podaje się je jako przystawkę,  bywa również daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw. Najważniejsze składniki to warzywa (m.in. pietruszka, pomidory, …

czytaj więcej >>
Przepisy

Warzywa pieczone z serem halloumi

Warzywa pieczone z serem halloumi to znakomita propozycja na weekendowe, rodzinne spotkanie. Proponujemy wykorzystać paprykę, cebulę, szparagi i cukinię, ale przepis możesz dostosować do własnych potrzeb i preferencji.

czytaj więcej >>

Nasze kanały:

Zawsze pod ręką:

Z kategorii Wiesz co jesz: