KATEGORIA:

Przepisy

Co ja z tego zrobię? To pytanie, które często pada w sklepach z żywnością EKO. Ten dział powstał po to, aby pomóc znaleźć Wam sprawdzone, szybkie i proste przepisy kulinarne z wykorzystaniem zdrowych produktów, takich jak np. kasza gryczana, dynia czy pospolite ziemniaki. Na zdrowie!

Najnowsze zdrowe przepisy

z wykorzystaniem żywności eko
potrawy wigilijne na świątecznym stole
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?

Potrawy wigilijne dyktowane są tradycją i zwyczajami. Powinno ich być dwanaście, tyle ile miesięcy w roku i apostołów. A jakich dań nie może zabraknąć na świątecznym stole? Dlaczego warto tę …

czytaj więcej >>
makowiec
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Makowiec – przepis

Makowiec to jedno z ciast, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jaka jest jego symbolika? I jak zrobić makowiec, który się zawsze udaje? Przeczytajcie!

czytaj więcej >>
korzenne ciasto bez pieczenia Paweł Płaczek
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Ciasto bez pieczenia na święta: korzenne i łatwe w przygotowaniu!

Ciasto bez pieczenia to hit niemal każdej ważnej uroczystości, bo jak przekonuje Paweł Płaczek, autor poniższego przepisu, należy do kategorii „robi się samo i zawsze wychodzi”. Na Boże Narodzenie szczególnie …

czytaj więcej >>
pierniki przepis
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Pierniki – przepis na najlepsze bożonarodzeniowe pierniczki

Pierniki to symbol Bożego Narodzenia. Pieczemy je wspólnie z dziećmi, a później skrzętnie chowamy, by wszystkie nie zniknęły przed wigilią. I choć przepisów na nie jest całe mnóstwo, my dzielimy …

czytaj więcej >>
Piernik staropolski dojrzewający
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Piernik – przepis. Jak zrobić ciasto piernikowe długo dojrzewające?

Piernik, przepis który publikujemy poniżej, to nieodłączny element bożonarodzeniowego jadłospisu. Jeżeli jednak chcemy cieszyć się smakiem staropolskiego specjału, przygotowania należy rozpocząć 4-6 tygodnie wcześniej.

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisyŚniadania

Muffinki ze szpinakiem i bananami [przepis]

Muffinki ze szpinakiem? Czy to właściwe połączenie? Okazuje się, że jak najbardziej! Taki wypiek nie tylko dobrze smakuje, ale jest też zdrowy i dodaje energii. 

czytaj więcej >>
papryka faszerowana
PrzepisyWiesz, co jesz

Papryka faszerowana. Jak zrobić?

Papryka faszerowana to ciekawa propozycja na jesienny obiad lub kolację. Posiłek przygotujesz szybko i z łatwo dostępnych składników. Podpowiadamy, ile piec paprykę i jak ją zrobić, by stanowiła samodzielne i …

czytaj więcej >>
skrzydełka z kurczaka curry z potrawką z marchewki, cebuli i papryki
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Skrzydełka z kurczaka curry w potrawce z marchewki, cebuli oraz papryki

Skrzydełka z kurczaka curry to ciekawa propozycja na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Możesz przygotować go na zapas i odgrzać następnego dnia. Gwarantujemy, że będzie smakować!

czytaj więcej >>
Ekologiczne jedzeniePrzepisy

Tarta ze śliwkami, kaszą gryczaną i kakao [przepis]

Tarta ze śliwkami, w której Anna Kalwa zestawiła ze sobą smaki soczystych owoców, kaszy gryczanej i kakao, to dobra propozycja na jesienny deser. To nietuzinkowe połączenie na pewno pozytywnie Was …

czytaj więcej >>
brukiew i rzepa
PrzepisyWiesz, co jesz

Brukiew. Jak ją jeść?

Brukiew była pokarmem popularnym wśród biedoty i chłopów. Na polskich stołach gościła także w trudnych momentach II wojny światowej. Dziś jest zapomniana, ale paradoksalnie stała się rarytasem  poszukiwanym przez smakoszy …

czytaj więcej >>
widok z góry na bulion warzywny
Ekologiczne jedzeniePrzepisyWiesz, co jesz

Bulion warzywny a kostka rosołowa

Bulion warzywny to esencja smaku, która potrafi podkręcić niemal każdą potrawę. By było łatwiej, producenci zamknęli go w słoiczkach i kostkach. Czy są to jednak produkty godne uwagi? I jak …

czytaj więcej >>
dynia na pomarańczowym tle
Ekologiczne jedzenieLess WastePrzepisy

Co można zrobić z dyni?

Co można zrobić z dyni, by najadła się cała rodzina? Jak wykorzystać to warzywo w całości? Nie jest to trudne, zważywszy na fakt, że mamy do czynienia z warzywem niezwykle …

czytaj więcej >>

Nasze kanały:

Zawsze pod ręką:

Z kategorii Wiesz co jesz: