Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe są świetną propozycję na zdrową i szybką przekąskę.

Muffiny zrobiły zawrotną karierę jako szybki i łatwy, a jednocześnie bardzo smaczny wypiek. Są doskonałe na śniadanie, lunch czy do popołudniowej kawy. Są również wygodne do spakowania i zabrania do pracy i szkoły.

Jeżeli ograniczymy ilość cukru w recepturze, muffiny marchewkowe będą mniej kaloryczne.

Przepisów na te wyjątkowe ciastka jest całe mnóstwo. Ja najbardziej lubię babeczki z dodatkiem surowych warzyw, szczególnie startej marchewki, dzięki której są bardziej wilgotne, dietetyczne i zyskują na smaku.

Błyskawiczne musli z owocami

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Składniki na muffiny marchewkowe

  • Czas przygotowania: 20 min
  • Czas pieczenia: 20–23 min

Składniki (na 12–14 babeczek):

  • 2 kubki* mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 kubka oleju słonecznikowego
  • 1 kubek cukru brązowego jasnego (ilość cukru można zmniejszyć)
  • 1/2 kubka soku jabłkowego
  • 1/3 kubka jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 kubki drobno startej marchewki
  • 1/2  kubka wiórków kokosowych
  • garść rodzynek
  • kilkanaście daktyli – kilka do ozdobienia wierzchu, reszta drobno posiekana do ciasta
  • 1/2  kubka orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni, potem grubo posiekanych

*(kubek to 250 ml)

Muffinki jakich nie znacie. O słodkich wypiekach z historią w tle

Jak przygotować muffiny marchewkowe?

  1. Wymieszaj suche składniki, mąkę z sodą oczyszczoną i solą, imbirem i cynamonem.
  2. W osobnym naczyniu obtocz rodzynki i posiekane daktyle w mące, odstaw.
  3. W misce ubij mikserem jajka z cukrem, wlej olej słonecznikowy, potem sok jabłkowy, dodaj jogurt grecki i ekstrakt waniliowy, wymieszaj.
  4. Dodaj startą marchewkę i dobrze połącz z resztą mokrych składników.
  5. Wsyp wiórki kokosowe, zacznij wsypywać porcjami mąkę z przyprawami, mieszaj, teraz już łyżką, krótko, tylko żeby połączyć suche składniki z mokrymi.
  6. Wsyp orzechy, obtoczone w mące rodzynki i daktyle, wymieszaj.
  7. Otworki w blaszce do pieczenia muffinek wyłóż papierowymi kokilkami, masę wyłóż do otworków, wypełniając je w 3/4.
  8. Posyp wierzch mielonymi migdałami i udekoruj kawałkami daktyli.
  9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20–23 min, do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu zostaw w blaszce przez kilka minut, potem wystudź na kratce.

Brak postów do wyświetlenia