Marokańska sałatka z kaszy gryczanej [przepis]

Kuchnia marokańska jest wyjątkowo barwna i aromatyczna, pełna różnorodnych składników i przypraw, warto więc z niej czerpać garściami. Sałatka z kaszy gryczanej brzmi swojsko, my jednak proponujemy wpleść w nią nutę egzotyki.

Marokańska sałatka z kaszy gryczanej to zaskakujące połączenie smaków. Słodkie daktyle z bezbarwną ciecierzycą świetnie komponują się z lekko orzechową kaszą gryczaną. Wszystko spaja słony i wyrazisty dressing z kuminem. Nasza zwyczajna kasza w takim towarzystwie jest zupełnie inna, stanowi doskonałą bazę dla sałatki. Wartościowa pod względem odżywczym, lekka i świeża, a do tego bardzo prosta. Sałatkę można zabrać ze sobą w pudełku pudełku lunchowym do pracy i szkoły.

Składniki na marokańską sałatkę z kaszy gryczanej

Czas przygotowania: 10 minut (plus czas gotowania kaszy gryczanej)

Interreg ogłoszenie | Biokurier

Składniki na 6 porcji:

  • 2 kubki niepalonej kaszy gryczanej (kubek 250 ml),
  • 3 średnie marchewki, pokrojone w słupki,
  • 1 mała cebula czerwona, pokrojona w drobną kostkę
  • 70-80 g świeżych liści szpinaku, posiekanych,
  • 200 g ciecierzycy z puszki, odsączonej,
  • garść daktyli bez pestek, posiekanych,
  • 2 łyżki szczypioru, posiekanego,
  • garść świeżych liści kolendry, posiekanych,
  • szczypta płatków chilli.

Dressing:

  • 1/3 kubka oliwy virgin,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 3 łyżeczki kuminu mielonego,
  • 1/3 kubka octu ryżowego.

Przygotowanie sałatki z kaszy gryczanej

Ugotuj kaszę na sypko, wystudź. Najlepiej zrobić to według następującej receptury:

W garnku zagotuj 4 kubki wody, wrzuć do niej 2 kubki kaszy gryczanej niepalonej, dodaj ½ łyżeczki soli i 1 łyżkę oliwy. Doprowadź do zagotowania, zamieszaj, zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Zdejmij z ognia i zostaw w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

Wymieszaj składniki dressingu, najlepiej w słoiku – zakręć go i potrząsaj, aż się dobrze połączą.

W dużej misce umieść wszystkie składniki sałatki, dodaj kaszę, lekko wymieszaj. Polej dressingiem, jeszcze raz lekko wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu.