Teraz czytasz...
Kotleciki z amarantusa [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Kotleciki z amarantusa [przepis]

Avatar photo

Kotleciki z amarantusa to świetna propozycja na ciepłą kolację lub obiad. Bardzo dobrze smakują, chętnie zjedzą je również dzieci. I słusznie, bo przygotowane są z bardzo cennych dla zdrowia składników. A dodatkowo szybko się je przygotowuje. Spróbujcie!

Kotleciki z amarantusa [przepis]

Avatar photoJoanna i Michał Litwinscy
Autorami przepisu są Joanna i Michał Litwińscy, autorzy bloga "Ze zdrowiem mi do smaku".
Przepis na kotleciki z amarantusa ukazał się w najnowszym numerze Biokuriera, który przeczytacie również on-line. Szukajcie w zakładce "Czytaj ON LINE".
Servings 15 sztuk

Składniki
  

  • 100 g amarantusa ok. pół szklanki
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 mała papryka ok. 150 g
  • 1 średnia cebula ok. 125 g
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 50 g sezamu podprażonego
  • 50 g słonecznika podprażonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 jajko
  • 30 g mąki z ciecierzycy ok. 2 łyżek

Przygotowanie
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
  • Ziarno amarantusa zalać 1,5 szklanki zimnej wody, dodać szczyptę soli, zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować do wchłonięcia płynu(około 20 minut).
  • W międzyczasie pokroić warzywa: cebulę i czosnek w bardzo drobną kostkę, paprykę w cieniutkie paseczki, a natkę pietruszki posiekać na drobno.
  • Ugotowany amarantus, warzywa i wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać.
  • Formować kotleciki i piec około 40 minut do zrumienienia.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Dowiedz się więcej na temat: amarantus

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.