Jesienna tarta ze śliwkami, kaszą gryczaną i kakao [przepis]

Wegańska i bezglutenowa tarta, w której Anna Kalwa zestawiła ze soba smaki śliwek, kaszy gryczanej i kakao. Smacznego! Do dzieła!

Składniki :

160 g – kaszy gryczanej niepalonej
30 g – kaszy jaglanej
Garść rodzynek lub morwy białej
2 łyżki mąki kasztanowej
3 łyżki ksylitolu
1 łyżka mąki z tapioki
2 łyżki kakao
10 dużych dojrzałych śliwek

Opcjonalnie : masło orzechowe, mielone migdały

Sposób przygotowania:

Kaszę i rodzynki zalewamy 400ml wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania często mieszamy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody – do całkowitego wchłonięcia jej przez kaszę.

Odstawiamy do wystygnięcia , następnie posypujemy mąką kasztanową, dodajemy ksylitol, kakao i dokładnie mieszamy.

Wyklejamy masą naczynie do tarty.

Spód posypujemy tapioką (spowoduje to zgęstnienie wody wytopionej ze śliwek).

Śliwki kroimy w wąskie łódeczki i układamy wg uznania. Pieczemy 35 minut w 200 stopniach.

Masło orzechowe – bomba kalorii czy zdrowa przekąska?

Na koniec możemy polewamy odrobiną masła orzechowego i posypujemy migdałami.