IUNG: Rynek żywności ekologicznej w Polsce warty 50 mln euro

 Na 50 mln euro eksperci z Instytutu Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach szacują wartość polskiego rynku żywności ekologicznej.

Naukowcy dodają również, że spodziewany jest dynamiczny wzrost konsumpcji eko żywności w naszym kraju. Jak, dla porównania, Polska wypada na tle sąsiadów? wartość rynku ekożywności w Czechach wynosi 68 mln euro, na Węgrzech – 25 mln euro, w Estonii – 12 mln euro, w Bułgarii – 5 mln euro, a na Słowacji i w Rumunii odpowiednio: 4 i 3 mln euro.

Aktualnie w Polsce działa prawie 21 tys. gospodarstw ekologicznych. Prowadzą one działalność na ponad 400 tys. hektarów, co stanowi ok. 2,5 proc. ogółu użytków rolnych w kraju. W 2008 w Polsce działało 16 tys. Gospodarstw.

Powyższe informacje przekazane zostały mediom przez dra Krzysztofa Jończyka z IUNG – PIB w Puławach w trakcie konferencji prasowej, która odbyła się w środę 18 maja.

Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 


<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>

Brak postów do wyświetlenia