Hummus buraczany [przepis]

Hummus buraczany to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie nowe smaki i wartościowe dania. To mieszanka egzotyki z polską tradycja kulinarną.

O tym, że burak obfituje w wartościowe składniki odżywcze nie trzeba nikogo przekonywać. Na jego temat piszemy w drukowanym numerze Biokuriera, który pojawi się pod koniec marca. Nie wszyscy wiedzą jednak, co można z niego przygotować, by było oryginalnie i smacznie.

Co to jest hummus?

Hummus to przysmak z Rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca – orientalna odmiana grochu (wyjątkowo bogata w białko) z dodatkiem pulpy sezamowej, która nadaje jej niepowtarzalny smak.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Hummus to świetny produkt dla wegetarian, ale nie tylko – także dla wszystkich, którzy po prostu dbają o swoje zdrowie i uważają na to, co jedzą. Stanowi bardzo dobre źródło kalorii – 100 g humusu przygotowywanego w domu to 177 kcal. Produkt ten to skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych, m.in. manganu.

Burak zwyczajny – jak go uprawiać w zgodzie z naturą?

Hummus z burakiem to wersja bliskowschodnia, nie tak popularna jak tak klasyczna, ale również bardzo lubiana. Pieczony burak nadaje potrawie piękną amarantową barwę i przyjemnie słodki smak.

Jak przygotować hummus buraczany?

Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia buraka: ok. 40 minut

Składniki:

  • 1 puszka odsączonej ciecierzycy 400 g (zachowaj płyn),
  • 2-3 łyżki tahiny,
  • ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 mały burak,
  • 2 łyżeczki za’ataru (opcjonalnie).

Buraka umyj, przekrój na pół, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w 180°C przez około 40 minut, aż będzie miękki przy nakłuciu. Ostudź, obierz, pokrój na części.

Siegnij po buraka! 🙂

Spójrzcie życzliwie na buraka 😉 Dlaczego warto? #burak #biokurier

Opublikowany przez biokurier 13 lutego 2018

W misce zmiksuj blenderem odsączoną ciecierzycę z odrobiną płynu, tahiną, czosnkiem, kawałkami buraka i sokiem z cytryny. Jeżeli masa jest za sucha, możesz dodać więcej płynu, ale rób to ostrożnie. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, wyłóż do miseczki.

Przed podaniem polej oliwą i posyp za’atarem lub drobno posiekaną pietruszką.

Przepis pochodzi z numeru 1/2018 drukowanej wersji Biokuriera. Zaprenumeruj

Brak postów do wyświetlenia