Gofry budyniowe bezglutenowe

gofry budyniowe

Gofry budyniowe bezglutenowe to propozycja na wegańskie danie, które przygotujesz szybko i ze smakiem. Te chrupiący deser uwielbiają i dzieci, i dorośli. Latem doskonale smakuje z sezonowymi owocami. 

Gofry budyniowe to danie nie tylko dla osób na diecie roślinnej. Przepis jest idealny również dla alergików. Na liście składników nie znajdziesz mleka, jajek i cukru. Użyte do wypieku mąki są bezglutenowe.

Gofry budyniowe – przepis

gofry budyniowe

Bezglutenowe gofry budyniowe

Autorką przepisu jest Katarzyna Jankowska, autorka serii książek "Mama Alergika Gotuje".
Przepis na gofry ukazał się w numerze 02/2021 czasopisma Biokurier. Przeczytasz go online i w wersji tradycyjnej.
Czas przygotowania 15 min
Porcje 8 sztuk

Składniki
  

  • 160 g jogurtu kokosowego naturalnego 1 opakowanie
  • 160 ml napoju roślinnego np. ryżowego
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1 budyń waniliowy bezglutenowy lub dowolnej skrobi
  • 1 łyżeczka łuski babki jajowatej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie
 

  • W misce umieszczamy jogurt i napój roślinny, o temperaturze pokojowej, mieszamy.
  • Dodajemy przesiane mąki, budyń lub skrobię i proszek do pieczenia, miksujemy.
  • Ciasto odstawiamy na 15 minut, by odpoczęło, przed użyciem mieszamy.
  • Gofrownicę dobrze rozgrzewamy (min. 4 minuty) smarujemy olejem, ciasto wylewamy na środek kratki i zamykamy urządzenie.
  • Nie dociskamy górnej części gofrownicy.
  • Smażymy przez ok. 4 minuty.
  • Wyjmujemy, studzimy na kratce.
  • Podajemy z domowym ciepłym dżemem, owocami lub inuliną w proszku wymieszaną z cynamonem.

Jak zrobić idealne gofry?

Gdyby ciasto wyszło zbyt gęste, należy dolać więcej napoju roślinnego. Gęstość ciasta
będzie zależeć od rodzaju użytych składników.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Zamiast mąki ryżowej możemy użyć inną dozwoloną mąkę, jednak zamieniając mąkę z
ciecierzycy, dobierz taką, która zawiera duże ilości białka, np. amarantusową, owsianą
czy z czerwonej soczewicy.

Gofry: wakacyjny przysmak z historią w tle

10 porad, jak zrobić najlepsze gofry

  1. Podstawą udanych wegańskich gofrów, a dodatkowo bezglutenowych, jest wysokiej jakości gofrownica, o mocy ok. 1300 W.
  2. Gofrownicę przed użyciem należy rozgrzewać przez co najmniej 4 minuty.
  3. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  4. Ciasto po zmiksowaniu odstawiamy, by odpoczęło przez kilka minut przed użyciem.
  5. Ciasto na gofry przypomina ciasto naleśnikowe, ale ma bardziej gęstą konsystencję.
  6. Nigdy nie dociskamy gofrownicy podczas pieczenia.
  7. Czas pieczenia zależy od rodzaju urządzenia, ale zazwyczaj nie może być krótszy niż 3–5 minut. Znaczenie ma tu również rodzaj przygotowywanych gofrów.
  8. Gofry są upieczone, gdy para przestaje wydobywać się z urządzenia.
  9. Gofry zawsze studzimy na kratce, żeby odparowały i zachowały chrupkość.
  10. Nigdy nie zostawiamy ciepłych gofrów na gofrownicy, by utrzymać ich temperaturę. Takie gofry będą miękkie.

Brak postów do wyświetlenia