Teraz czytasz...
Focaccia z pomidorami i z pesto z pokrzywy [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Focaccia z pomidorami i z pesto z pokrzywy [przepis]

Focaccia, jedno z popularniejszych dań kuchni włoskiej, wbrew pozorom wcale nie jest trudna do przygotowania. Jest puszysta i lekka. Idealna, by zabrać ją ze sobą na rowerową wycieczkę lub na plażę. 

Focaccia ikoną włoskiej kuchni

Foccacia to rodzaj pieczywa, która w pewnym stopniu przypomina pizzę. Nie ma zbyt wielu dodatków, najczęściej są to tylko pomidory, oliwki i zioła (m.in. rozmaryn). Ciasto polane jest oliwą i posypane gruboziarnistą solą. Podaje się je na ciepło, choć na zimno smakuje równie dobrze.

Dla Włochów focaccia jest tym, czym dla nas chleb. Jej przygotowanie jest co prawda czasochłonne, ale zdecydowanie warto podjąć się tego wyzwania.

Składniki na focaccię kupisz w każdym sklepie spożywczym. Sezon na pomidory tuż, tuż, warto więc zapamiętać ten przepis.

A jeśli macie dostęp do pokrzywy, która rośnie z dala od ulicy, wykorzystajcie ją do zrobienia pesto.

Focaccia z pomidorami. Jak zrobić?

Focaccia z pomidorami i z pesto z pokrzywy

Focaccia z pomidorami i z pesto z pokrzywy to danie kuchni włoskiej. Potrzeba trochę czasu, by je przygotować, ale zdecydowanie warto!
Doskonale zastępuje tradycyjne pieczywo. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Można zabrać ją ze sobą na wycieczkę lub do pracy.
Jako dodatek proponujemy pesto z pokrzywy. Nie tylko jest tanie, ale też bardzo zdrowe i smaczne. A jeśli zrobicie go za dużo, wykorzystajcie je do makaronu.
Autorką przepisu na focaccię z pomidorami jest Maja Skorupska.
Warto wiedzieć:
Składniki na blaszkę 30 x 22cm, ok. 10 porcji
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut + czas wyrastania ciasta (w sumie około 3 h)

Składniki
  

  • 0,5 kg mąki typu 500
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 100 ml oliwy extra virgin (+ do skropienia wierzchu)
  • 300 g pomidorków
  • sól gruba do posypania wierzchu

Pesto z pokrzywy

  • duża garść liści pokrzywy najlepiej młodych i delikatnych listków
  • oliwa virgin
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie
 

  • Wsyp mąkę do miski.
  • Drożdże, cukier i sól wymieszaj, zrób dołek na środku, wlej wodę. Lekko rozprowadź wodę z mąką, dodaj oliwę, wmieszaj ją w ciasto, potem wyłóż ciasto na blat lekko podsypany mąką i zacznij wyrabiać dłońmi. Ciasto jest bardzo lekkie i wilgotne, takie staraj się utrzymać.
  • Podsypuj blat mąką tylko, jeśli ciasto bardzo klei. Wyrabiaj przez 8 min, a potem przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ją folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 h, aż podwoi objętość.
    Uwaga: musisz cierpliwie czekać, nie skracaj czasu wyrastania.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat, wyrób szybko przez 10 s. Przełóż do natłuszczonej oliwą i wysypanej semoliną blaszki, rozłóż równo na całej powierzchni. Nie naciągaj, jeżeli nie wypełnia jej w całości, nie martw się, urośnie i wypełni całą blaszkę.
  • Przykryj czystą ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 1 h, aż podwoi objętość. Jeżeli wciśnięty palec zostawi dołek, ciasto jest gotowe.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C, umieść pomidorki na wierzchu, wciskając je delikatnie w ciasto, skrop oliwą i posyp solą.
  • Piecz przez 10-15 min, aż będzie lekko złociste na wierzchu. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 20 min.
  • Przygotuj pesto. Zblenduj albo rozgnieć w moździerzu wszystkie składniki. Konsystencja pesto powinna być luźna. Dopraw solą i pieprzem.
  • Upieczoną focaccię zostaw w blaszce na 5 min, potem wyjmij na kratkę, żeby nie zaparowała od spodu, skrop wierzch pesto. Pokrój na kawałki, podawaj na ciepło (na zimno też doskonale smakuje).
Słowa kluczowe focaccia, kuchnia włoska, pesto z pokrzywy, pokrzywa
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.