Domowe tofu w 7 krokach

Tofu to “wegański ser” wytwarzany na bazie sfermentowanych ziaren soi. Jak przyrządzić je samodzielnie?

Warto wiedzieć, że soja jest jedynym warzywem strączkowym, w którym znajdziemy wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli takie, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć).

Na bazie sfermentowanych ziaren soi przygotujesz…

Co więcej, zawiera ona najwięcej białka ze wszystkich roślin. Na bazie sfermentowanych ziaren soi przygotować można:

• tofu (twarożek sojowy),
• napój sojowy
• miso (pasta ze sfermentowanej soi),
• tempeh (składnik wytwarzany z fermentowanych ziaren soi poddanych wpływowi specjalnych mikroorganizmów)

Domowe tofu

Składniki (na porcję 280 g)
• 250 g soi
• 2 litry wody + woda do moczenia
• ok. 50 ml (3 łyżki) octu jabłkowego (kliknij aby zobaczyć jak zrobić go samodzielnie)

Sposób przygotowania:

  1. Soję namoczyć przez noc.
  2. Odcedzić, opłukać, dodać do niej ½ litra wody i zmielić na gładką masę.
  3. Pozostałą wodę zagotować i wrzucić do niej rozdrobnioną soję. Ponownie zagotować, wyłączyć gaz i odstawić na 5 minut.
  4. Zagotować ponownie i gotować przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu i uważając na podnoszącą się pianę.
  5. Odcedzić przez gazę do miski (odciekający płyn to mleko sojowe).
  6. Mleko podgrzać do temperatury 80°C, zdjąć z ognia, dodać ocet jabłkowy i dokładnie wymieszać. Po kilku minutach powinny się oddzielić skrzepy serowe i jasna serwatka. Zostawić do ostudzenia.
  7. Odcedzić przez szmatkę i uformować ser.