Teraz czytasz...
Chrupiąca pikantna cieciorka [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Chrupiąca pikantna cieciorka [przepis]

Chrupiąca pikantna cieciorka jest doskonała w swojej prostocie! Roślinne, bezglutenowe, bardzo sycące przekąski, sprawdzą się nie tylko na karnawałowy wieczór. Jest to doskonała propozycja, kiedy mamy ochotę na tzw. „fast food”, ale w wersji zdrowej i mniej kalorycznej. 

Lista zakupów

  • 100 g suchej cieciorki
  • papryka wędzona
  • pieprz cayenne
  • sól
  • olej rzepakowy

Czas przygotowania: namaczanie 10–12 h, przyrządzenie: 50 min

Chrupiąca pikantna cieciorka – jak ją przygotować?

Cieciorkę namaczamy przez 10–12 h. Gdy napęcznieje (może też zacząć lekko kiełkować), odcedzamy na sitku i zostawiamy do przeschnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy cieciorkę.

Pieczemy 10 min. Następnie wyciągamy blachę z piekarnika, bezpośrednio na cieciorkę lejemy olej rzepakowy, posypujemy sporą ilością papryki wędzonej, pieprzu cayenne oraz solimy wyraźnie. Całość mieszamy tak, żeby ziarenka cieciorki zostały równomiernie obtoczone w przyprawach. Podczas całego pieczenia kilkukrotnie mieszamy.

Pieczemy kolejne 30 min na dolnym i górnym grzaniu piekarnika. Następnie na ostatnie 10 min pieczenia, pod dużą kontrolą, żeby nie przypalić, włączamy termoobieg, żeby cieciorka nabrała chrupkości, ale nie zrobiła się twarda.

Po wyciągnięciu z piekarnika powinna być jeszcze leciutko miękka, po ostygnięciu nieco stwardnieje.

Można również zrobić dowolny miks smaków z różnymi przyprawami – w zależności od fantazji kucharza.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.