Teraz czytasz...
Chińskie naleśniki z cebulką dymką i azjatyckim dipem [przepis wegański]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Chińskie naleśniki z cebulką dymką i azjatyckim dipem [przepis wegański]

Chrupiące, o ciekawej fakturze, świeże. Polubisz je nawet, jeżeli nie lubisz kuchni azjatyckiej. Sposób przygotowania jest niezwykły. Rozwałkowany na placek ślimak sprawia, że tekstura naleśnika jest zupełnie inna niż ta tradycyjna.

Chińskie naleśniki z cebulką dymką i azjatyckim dipem [przepis wegański]

Przepis został opublikowany na portalu Biokurier.pl.
Autorką przepisu jest Maja Skorupska.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes

Składniki
  

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 11/3 kubka zielonej części cebulki dymki pokrojonej
  • 4 łyżki oleju roślinnego + więcej do smarowania naleśników i smażenia

Dip

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie
 

  • W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, wlej wodę, wymieszaj widelcem, aż składniki się połączą.
  • Zacznij wyrabiać ciasto, jeżeli jest za suche, dodaj odrobinę więcej wody.
  • Przenieś ciasto na blat i wyrabiaj przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą, odłóż na 30 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 4 części, każdą uformuj w kulkę.
  • Kulkę rozwałkuj na cieniutki placek, posmaruj wierzch olejem, posyp 1/4 posiekanej cebulki i zawiń w rulonik.
  • Przytrzymaj palcami jeden koniec rulonika, skręć go spiralnie, w kształt ślimaka.
  • Dłonią rozpłaszcz ślimaka i ponownie delikatnie rozwałkuj w placek o średnicy20–22 cm; nie przejmuj się, jeżeli kawałki cebulki będą wystawały z ciasta.
  • To samo zrób z pozostałymi trzema kawałkami ciasta.
  • Gotowe placki układaj jeden na drugim, rozdzielając je papierem do pieczenia.
  • W patelni o grubym dnie rozgrzej 1 łyżkę oleju, smaż placki, aż będą złociste, przez około 2–3 minut z każdej strony.
  • Dodawaj po 1 łyżce oleju po każdym placku. Podziel na ćwiartki i podawaj gorące z dipem, który sporządzamy, mieszając wszystkie składniki.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.