Teraz czytasz...
Przepis na mini torcik amarantusowy
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Przepis na mini torcik amarantusowy

Katarzyna Kosmala

Torcik amarantusowy jest Idealny, by uczcić urodziny lub imieniny ukochanej osoby lub ugościć nim bliskich. Zawiera zdrowe i wartościowe składniki, a przy tym bardzo dobrze smakuje.

O amarantusie

Amarantus (nazywany też szarłatem)  to bardzo zdrowe, bezglutenowe ziarno, które pochodzi z Ameryki, ale można je uprawiać także w Polsce. Jednym z jego najważniejszych składników jest skwalen (cenny tłuszcz), ale ma też dużo białka, błonnika i witamin. Przeczytaj więcej na temat właściwości zdrowotne amarantusa.

Jak przygotować torcik amarantusowy?

Składniki:

  • pół szklanki mąki amarantusowej
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 jogurtu roślinnego

Sposób przygotowania

Składniki suche łączymy w jednej misce. Banana rozgniatamy widelcem w drugiej misce, polewamy syropem z agawy i dodajemy olej kokosowy oraz jogurt roślinny, np. sojowy. Składniki łączymy, dopiero wówczas dodajemy trochę octu jabłkowego. Piekarnik rozgrzewamy do 200°. Ciasto wlewamy do żaroodpornego naczynia o średnicy ok. 15 cm. Pieczemy 25 minut.

Bezglutenowy budyń czekoladowy

Pół gotowego opakowania budyniu rozrabiamy w 50 ml napoju ryżowego, a 200 ml gotujemy. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na paczce. W momencie studzenia dodajemy jeszcze poł łyzeczki agar agaru i mieszamy. Całość pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto dekorujemy budyniem i owocami. Po ok godzinie od schłodzenia podajemy .

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.