Przekonaj się, że aronia to super owoc – recenzja książki prof. I Wawer

Takim skarbem jak herbata dla Chin, a wino dla Krajów Śródziemnomorskich, aronia może i powinna być dla Polski – przekonuje profesor Iwona Wawer, autorka znacznej części publikacji „Aronia – super owoc”. Wraz z kolejnymi badaniami naukowymi wiemy coraz więcej o jej znakomitych właściwościach prozdrowotnych.

Podsumowanie dotychczasowej wiedzy prof. Iwona Wawer zawarła we współpracy z Barbarą Hołub i Piotrem Eggertem w recenzowanej publikacji.

Co prawda owoce aronii same w sobie raczej nie będą nam smakować, ale znakomicie sprawdzają się w sokach i przetworach – dlatego w książce m.in. zaprezentowano kilkadziesiąt przepisów z zastosowaniem kulinarnym owoców aronii (opracowała je Barbara Holub).

„Sok z aronii pasuje do każdego posiłku, do kanapki w pracy i do obiadu” – przekonuje profesor Iwona Wawer.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Za spożyciem aroniowych przetworów przemawia m.in. fakt, że w swym składzie posiadają wszystkie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty, mają unikalny skład, zawierają cenne polifenole, są silnymi antyoksydantami (aronia jest liderem wszystkich testów antyoksydacyjnych).

Jak piszą autorzy, książka Aronia – super owoc powstała po to, by popularyzować wiedzę na temat tego owocu. Co ciekawe, nie jest ona przeznaczona tylko dla konsumentów. To publikacja, która przyda się także rolnikom, plantatorom działkowcom (im doradza ekspert, Piotr Eggert autor książki „Aronia – od sadzonki do zbioru owoców”).

Chociaż bardzo obszernie cytowane są wyniki najróżniejszych badań i analiz naukowych, książka napisana jest przystępnym językiem. Powinien zrozumieć ją każdy czytelnik. Ważne aby nie tylko przeczytał, ale również skorzystał z tej wiedzy. „Wszystkich chętnych namawiamy do posadzenia choć kilku krzaków w ogródkach przy domu. Będą ozdobą ogrodu o każdej porze roku, a zebrane owoce urozmaicą codzienną dietę” – zachęcają autorzy.

Co ciekawe, Polska jest światowym potentatem jeżeli chodzi o aronię. W naszym kraju uprawia się ją na kilku tysiącach hektarów! Fakt ten jest jednak mało znany. Co więcej, na co zwraca uwagę Piotr Eggert, aronia znakomicie sprawdza się w uprawie ekologicznym.

Jakie informacje znajdziemy w książce? Oto tytuły poszczególnych rozdziałów: „Aronia a „sprawa polska”, „Pochodzenie rośliny i jej historia w Polsce”, „Chemia owoców aronii”, „Rodniki i antyoksydanty”, „Antyoksydanty świata roślin”, „Antyoksydanty w diecie człowieka”, „Badania biologiczne związków z aronii”, „Aronia i wojsko”, „Aronia w przemyśle”, „Aronia w kuchni”, „Uprawa aronii”, „aronia – sposób na zdrowe życie”, „Pozyteczne adresy dla entuzjastów aronii”.

Na koniec warto zaprezentować krótkie sylwetki autorów:

Prof. Iwona Wawer – Kierownik Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie m. in. zajmuje się badaniami związków biologicznie czynnych izolowanych z roślin i leków.

Mgr Inż. Piotr Eggert – jeden z największych znawców aronii w Polsce. Od ponad 30 lat zajmuje się selekcją, rozmnażaniem i hodowlą tej rośliny na terenie Polski. Jako pierwszy założył szkółkę aronii w Polsce, bezpłatnie doradza i pomaga w zakładaniu plantacji.

Barbara Hołub – dziennikarka, autorka kilkunastu książek poradniczych na temat zdrowia i dietetyki.

I. Wawer, P. Eggert, B. Hołub, Aronia – super owoc, Wydawnictwo Wektor, 200s, format A5

Brak postów do wyświetlenia