Jak przechowywać nabiał? Kilka porad

Jak przechowywać nabiał, którego data przydatności do spożycia często jest krótka? A jak zadbać o sery twarogowe i dojrzewające? Oto kilka cennych wskazówek.

Jak przechowywać jaja, mleko i sery?


Jaja

najbezpieczniej jest spożyć w ciągu miesiąca. Warto zatem znać datę zniesienia, a nie zapakowania. Już w sklepie przyjrzyjmy się skorupkom, czy nie są uszkodzone, bo nawet lekkie pęknięcie  niesie ryzyko, że za jakiś czas będziemy mieli w lodówce zepsute jajo i nawet jeśli nie wyczujemy charakterystycznego zapachu siarkowodoru, to po jego spożyciu grozi nam poważne zatrucie. Salmonella może nas zaprowadzić wprost do szpitala.


Mleko
,

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

jeśli jest świeże (nie bierzemy tutaj pod uwagę mleka UHT), to zachowa walory odżywcze i smak przez kilka dni. Dobrze jest przechowywać je w szkle, podobnie jak jogurty.

Ważna wskazówka: raczej nie zamrażajmy nabiału, bo po rozmrożeniu traci część właściwości odżywczych, nie jest tak smaczny, a bakterie namnażają się bardzo gwałtownie, jeśli nie spożyjemy go natychmiast.

Przeczytaj także: Badania naukowe. Mleko eko ma korzystniejszą kompozycję kwasów tłuszczowych niż konwencjonalne


Sery

to szczególny rodzaj produktów nabiałowych. Mają specyficzne właściwości i walory, dla których ważne, by ściśle stosować się do zaleceń dotyczących przechowywania, a nawet spożycia.

W wiosennym numerze (1/2014) Biokuriera Gienio Mientkiewicz zaprezentował kilka porad dotyczących przechowywania serów. Nie nastręcza to wielkiego kłopotu póki są one w całości i otoczone skórką ale później trzeba je chronić przed:

wyschnięciem
popękaniem
rozlaniem się
nabraniem obcych zapachów

Jeśli nie mamy spiżarni, to pozostaje nam środkowa półka w lodówce. Ser zawijamy  w papier, owijamy folią spożywczą odkryty fragment lub, jak zalecały nasze babcie, całość otulamy w czystej, bawełnianą ściereczkę nawilżoną solanką (często zmieniamy jednio drugie). Jeśli nie chcemy utracić żadnego kawałka cennego rarytasu dobrze jest znać parę prostych „sztuczek”.

Zależnie od tego, jaki mamy gatunek sera, zachowujemy się inaczej. Sery miękkie umieścić można w osobnym opakowaniu ale nieco oddychającym (ewentualnie w papierze w szufladzie na warzywa, gdzie będą miały szansę na naturalną wymianę wilgoci).

Aromatyczne sery owijamy szczelnie folią, umieszczamy w szczelnym pojemniku lub wręcz pakujemy próżniowo. Jak mówi Gieno Mientkiewicz: „Dobrze jest je umieścić w innej części lodówki, bo są zazwyczaj przerośnięte lub porośnięte dość witalnymi pleśniami, które z chęcią przerzucą się na inne sery.”

Na koniec cenna uwaga Giena Mientkiewicza: Oczywiście serów nie pozostawiamy samym sobie w nieskończoność. Po pierwsze je zjadamy, po drugie obserwujemy i czasami zmieniamy papier czy folię.

Małgorzata Górska

źródła:
Biokurier nr 1/2014 (28)
http://nutrina.pl

Brak postów do wyświetlenia