Prowadź zdrowy styl życia. Zrób z nami pierwsze kroki – poradnik Sztuki Odżywiania dostępny

To wiedza w pigułce na temat zdrowego stylu życia, opartego na wielowiekowej mądrości Wschodu (medycyna chińska, ajurweda), polskich tradycjach żywieniowych (od ciepłego śniadania, poprzez picie kompotów, używanie ziół czy kiszonek), jak i współczesnej wiedzy akademickiej – piszą we wstępie do „Prowadź zdrowy styl życia” autorki: Anna Ptak i Katarzyna Rudnicka.

– Zmiana stylu odżywiania wymaga sporo uwagi i czasu, a ten poradnik ma pomóc przejść przez ten proces stopniowo. Po zakończeniu wdrażania zdrowego odżywiania, mamy nadzieję, że przyjdzie kolej na uzdrawianie następnych sfer życia, takich jak aktywność fizyczna, praca ze stresem czy poprawa relacji rodzinnych i/lub zawodowych. Chcemy, by ludzie przeznaczali swoją energię życiową na pełne radości i spełnienia życie, rozwijali się, czynili świat lepszym, a nie marnowali energię na walkę z chorobami – dodają w dalszej części wprowadzenia.

Na ponad 120 stronach poradnika autorki wyjaśniają pojęcie zdrowego odżywiania, analizują praktyki stosowane przez współczesny przemysł spożywczy a także podsuwają praktyczne wskazówki pomagające powoli zmienić (jeżeli trzeba) dotychczasowy styl życia.  Część zawartych w książce porad prezentowanych jest w formie odpowiedzi na różnego rodzaju pytania, np.: Dlaczego ciemny chleb jest zdrowszy od białego? Jak często należy jeść nabiał? Jak można poradzić sobie ze wzmożonym apetytem na słodycze? W poradniku przeanalizowane zostały poszczególne grupy produktów spożywczych. Autorki wyróżniły zarówno te wskazane jak i niewskazane. Nie brakuje porad dotyczących tego jak dokonywać zakupów a także przepisów kulinarnych.

Sporo miejsca poświęcone zostało poradom związanym z utrzymaniem równowagi kwasowo – zasadowej. To problem, na który coraz częściej zwraca się uwagę. – W naszej diecie wyraźnie dominują produkty kwasotwórcze, nadmiar mięsa, nabiału, serów wprowadza do organizmu nadmierne ilości kwasów, a przewaga białego cukru, białej mąki i słodkich napojów “kradnie” zasadowe składniki odżywcze i w ten sposób w organizmie powstaje kwaśne środowisko –czytamy w „Sztuce odżywiania”. Autorki prezentują sporo „trików” pozwalających zmniejszyć zakwaszenie organizmu.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Książkę kończy słownik trudniejszych pojęć, garść inspirujących cytatów oraz 3 załączniki z propozycjami menu oczyszczającego, odchudzającego i wzmacniającego.

O autorkach:

Anna Ptak – absolwentka wydziału nauk o żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu na kierunku biotechnologia żywności. Ukończyła również kurs „Dietetyka i Odchudzanie” I i II stopnia. Obecnie studentka studiów podyplomowych z dietoterapii w Lublinie. Wzbogaca swoją wiedzę uczestnicząc w licznych warsztatach makrobiotycznych oraz wykładach z zakresu odżywiania. Na co dzień dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi, obala mity dotyczące zdrowego odżywiania, pomaga wprowadzać zmiany żywieniowe oraz układa indywidualne jadłospisy.

Katarzyna Rudnicka – doradca żywieniowy, technolog żywności, trener, propagator zdrowego odżywiania, pomysłodawczyni Sztuki Odżywiania, współtwórca projektu Zdrowy Przedszkolak.org.

Biokurier objął patronat medialny nad książką.

Poradnik dostępny jest w formie elektronicznej (pdf). Zakupić go można na blog Sztuki Odżywiania.

Brak postów do wyświetlenia