Żywność ekologiczna- co to właściwie jest?

Kupując prawidłowo oznakowany produkt BIO, mogą być Państwo pewni, że jest on ekologiczny. Wtedy i tylko wtedy, gdyż wszelkie sformułowania w rodzaju “produkt z czystych ekologicznie regionów” to tylko chwyty marketingowe stosowane przez producentów. Dobrze, ale co to właściwie znaczy żywność ekologiczna i dlaczego warto jej spróbować?

PŁODY EKOLOGICZNEGO ROLNICTWA

Produkty ekologiczne powstają z płodów rolnych rolnictwa ekologicznego i przetwarzane są zgodnie z ekologicznymi metodami produkcji. Rolnictwo ekologiczne to taki sposób gospodarowania, w którym stosuje się tylko środki naturalne: – obornik, komposty, nawozy zielone, nawozy zwierzęce oraz minerały występujące w przyrodzie zamiast nawozów sztucznych, – metody zapobiegawcze w ochronie roślin, w tym metody biologiczne, środki roślinne i mineralne zamiast syntetycznych pestycydów, – zwierzętom zapewnia się pasze gospodarskie, ściółkę oraz ruch na świeżym powietrzu. – żaden z produktów ekologicznych nie jest genetycznie modyfikowany Czyste, nieskażone środowisko w jakim znajdują się gospodarstwa ekologiczne pozwala wykluczyć lub przynajmniej znacznie ograniczyć zanieczyszczenia powodowane przez przemysł lub drogi szybkiego ruchu. Każde gospodarstwo podlega kontroli jednostek certyfikujących (ich lista znajduje się na stronie Ministerstwa Rolnictwa) i może pochwalić się specjalnym certyfikatem.

PRZETWORZONE W ZGODZIE Z NATURĄ

Płody rolne wytworzone bez użycia chemii są przechowywane i przetwarzane w tak, aby nie straciły swoich walorów. W przechowalniach zabronione jest stosowanie syntetycznych pestycydów. Ideą ekologicznego przetwórstwa jest wybór takiej technologii, która w najmniejszym stopniu obniża wartość odżywczą surowca. Zabronione jest używanie organizmów zmienionych przez inżynierię genetyczną (GMO). Surowce ekologiczne przetwarza się metodami mechanicznymi, fizycznymi lub fermentacyjnymi, które są znane od stuleci. Wystarczy spróbować ekologicznych: kiszonej kapusty, razowego chleba na zakwasie lub świeżego twarogu, by rozpoznać unikalny smak tradycji.

WYSOKA JAKOŚĆ SMAKOWA I ZDROWOTNA

Jakość produktów z atestowanych gospodarstw i przetwórni ekologicznych wynika z ekologicznych metod produkcji oraz warunków czystego środowiska. Ponieważ na żadnym etapie produkcji nie są stosowane środki chemiczne, zakłada się, że otrzymane produkty są wolne od zanieczyszczeń. Są to produkty bogate w naturalne składniki i witaminy, a ich smak można odróżnić od produktów sztucznie “witaminizowanych” i “polepszanych””. O ich wartości nie decydują jednak witaminy, białka, węglowodany i inne składniki ważne dla prawidłowej przemiany materii. Ceniona jest ich wysoka wartość biologiczna, którą dawniej miały produkty naturalne, wytworzone w nieskażonym środowisku.

JAK ROZPOZNAĆ PRODUKT EKOLOGICZNY?

O znakowaniu ekologicznych produktów szerzej piszemy tutaj.

autor: Karol Przybylak (na podstawie tekstu M. Babalskiego)