Producentom żywności eko nieśpieszno do supermarketów?

Producenci żywności ekologicznej zazwyczaj stawiają na samodzielną organizację dystrybucji i sprzedaży – takie głosy prezentowały w ostatnim czasie media.

 

Kilka tygodni temu prezentowaliśmy fragmenty wywiadu, którego Kazimierz Śnieżek prezes produkującej certyfikowany nabiał BIO Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej udzielił jednemu z lokalnych dzienników. Przedsiębiorca zwrócił uwagę na trudne warunki współpracy małych producentów z supermarketami.

 

Podobnymi spostrzeżeniami, z dziennikarzami serwisu Portal Spożywczy podzieliła się Agnieszka Saternus, dyrektor organizującej warszawski Biobazar firmy MyEcoLife. Podkreśliła ona fakt, że wielu producentów żywności ekologicznej stawia na bliski kontakt z odbiorcą oraz preferuje jakość a nie ilość.

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Efektem przedstawionego wyżej trendu są z pewnością coraz popularniejsze eko jarmarki i kiermasze. W Polsce powoli ich przybywa choć wciąż zdecydowanie odstępujemy pod tym względem np. od naszych sąsiadów Czechów.

 

 

Trudne doświadczenia ze sprzedaży żywności eko w supermarketach ma także sama firma MyEcoLife, która przez dwa lata prowadziła stoiska z bio produktami w warszawskich galeriach handlowych i zrezygnowała z tych działań ze względu na brak rentowności.

Z drugiej strony nie da się nie zauważyć, że mimo tych opinii żywności eko na półkach supermarketów oraz delikatesów sieciowych przybywa a na niektórzy producenci i dystrybutorzy nastawiają się właśnie na sprzedaż certyfikowanych produktów właśnie tym kanałem.

Niektóre detaliczne sieci handlowe testowo „wypuszczają” na półki pojedyncze produkty. Inne od dłuższego już czasu konsekwentnie poszerzają ofertę. Najprawdopodobniej, ze względów logistycznych, na półkach marketów przeważa żywność ekologiczna dla eko sklepów z importu (w stopniu większym niż w „tradycyjnych” eko sklepach).

Zauważalny jest też brak ekologicznych produktów świeżych – owoców i warzyw.

W 2011 roku wartość rynku detalicznego żywności ekologicznej szacuje się na 375 mln zł i według prognoz ma dynamicznie rosnąć.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia