Poznajcie 5 rodzajów kimchi

Kimchi to koreańskie danie powstaje na bazie warzyw, fermentowanych lub kiszonych, np. kapusty pekińskiej, ogórka, rzepy. Ale w kuchniach, które przejęły tę potrawę, kisi się po prostu wszystko: glony, marchew, pomidory.

Każde kimchi to doskonałe źródło błonnika oraz zdrowych bakterii i probiotyków. Jeżeli będziemy spożywać je systematycznie, nie będą nam groźne przeziębienia i grypy.

Sandor Ellix Katz i jego “Dzika fermentacja”

Kapusta kimchi

Aby przygotować tę tradycyjną koreańską kiszonkę, należy pokroić jedną dużą kapustę pekińską, posolić ją i odstawić na dobę. Po tym czasie warzywo należy dokładnie wypłukać i odcisnąć z wody. Kapustę następnie należy przyprawić papryką chilli, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną drobno cebulę, starte całe jabłko, odrobinę utartego korzenia imbiru oraz tartą gruszkę. Całość należy wymieszać i odstawić na kolejną dobę. Następnie pojemnik z naszą potrawą trzeba wstawić do lodówki na tydzień, gdzie powinien zajść proces fermentacji.

Kiszona rzodkiew

Łączy się ją z białą kapustą i jeszcze kilkoma innymi pysznymi smakołykami. Rzodkiew należy drobno pokroić, następnie dodać starte na tarce kwaśne jabłko. Małą główkę kapusty trzeba pokroić drobno, posolić i zalać wodą. Całość połączyć i odstawić na dobę, następnie przepłukać i odcisnąć. Dodać: ząbek czosnku, posiekany por, cebulkę dymkę (drobno pokrojoną), olej, łyżkę chrzanu, łyżkę cukru i wodę. Wymieszać wszystko i włożyć do słoików. Tak przygotowane kimchi trzyma się w lodówce, jeżeli mamy tyle miejsca, a jeśli nie, można zakopać słoje w ziemi. Po tygodniu kisz powinien być gotowy do spożycia.

Szlachetna fermentacja

Kimchi z glonami

Dużą kapustę pekińską należy wrzucić do szatkownicy. Dodać ostrą papryczkę, najlepiej jalapeno, czosnek, imbir oraz glony nori (niezbyt dużo, tak, aby nie zdominowały smaku), cukier, dwie łyżki mąki oraz odrobinę dobrej jakości wody mineralnej. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na dobę, następnie odcisnąć wodę i kisić przez kolejny tydzień.

Kimchi doprawione po polsku

To kimchi również robi się na bazie kapusty pekińskiej, ale tym razem do poszatkowanego warzywa należy dodać liść laurowy, pieprz, czosnek (to on powoduje fermentację), odrobinę imbiru, utartą marchew i posiekane pomidory. Jeżeli dysponujemy woreczkiem do gotowania przypraw, metalowym lub silikonowym, można umieścić w nim wspomniany liść laurowy, ziele angielskie i kolorowe ziarna pieprzu. Całość “zakopujemy” w kapuście i wkładamy na tydzień do lodówki.

Zupa kimchi

Jest równie prosta jak kisz. Wystarczy na bazie przygotowanego wcześniej kimchi przygotować kolejne danie. W tym celu trzeba dodać odrobię przetartych pomidorów, olej, cebulę, kostkę bulionu warzywnego rozpuszczonego w trzech szklankach wody (w wersji mięsnej mogą to być trzy szklanki rosołu). Z wyjątkiem tofu wszystkie składniki należy wymieszać i podgrzać. Tofu trzeba dodać na samym końcu, posypując nim każdy talerz zupy. Aby uatrakcyjnić potrawę, można na sam wierz talerza nasypać po garści świeżego szczypiorku..