Teraz czytasz...
Potrzebujesz mocy? Sięgnij po kawę bezkofeinową
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Potrzebujesz mocy? Sięgnij po kawę bezkofeinową

Każdy z nas choć raz doświadczył uczucia senności czy ospałości po zjedzonym posiłku, szczególnie obiadu. Nic w tym dziwnego. Pełna lista obowiązków powoduje, że już od samego rana wybiegamy z domu do pracy, gdzie czeka na nas kolejna porcja rzeczy do zrobienia. Kiedy ostatecznie wrócimy do domu, większość dnia jest już za nami. W końcu mamy czas, aby usiąść, zjeść obiad i chwilę się zrelaksować, np. przy filiżance kawy bezkofeinowej.

Czasami jednak, nie możemy pozwolić sobie na kontrolowany odpoczynek, bo już zaraz czekają na nas inne plany – spotkanie ze znajomymi czy rodzinna wycieczka.

Aktywności te, choć przyjemne, wymagają od nas energii, która jak się okazuje, u większości z nas spada po zjedzonym posiłku.

Większość z nas ratuje się wtedy filiżanką mocnego espresso, która pomaga praktycznie od razu. Nic w tym dziwnego, przecież dzięki temu dostarczamy naszemu organizmowi kofeinę, która pobudza nas do działania. Co jednak się stanie, kiedy po posiłku wypijemy kawę, ale taką bezkofeinową? Co ciekawe, również uzyskamy podobny efekt.

Jak to możliwe? Przecież kawa bezkofeinowa nie zawiera kofeiny, a jeśli już, to jej śladowe ilości. Jak się okazuje, kofeina to nie wszystko. Również poziom cukru w naszej krwi ma znaczenie.

Czytaj więcej: Kawa? Na zdrowie!

Powszechnie wiadomo, że kawa stanowi doskonałe źródło kofeiny, która działa na nas pobudzająco. Niewiele osób jednak wie, że kawa zawiera również inne cenne substancje pochodzenia roślinnego, jak na przykład kwas chlorogenowy.

Kwas chlorogenowy, w przeciwieństwie do kofeiny, okazuje się pozytywnie wpływać na wrażliwość naszego organizmu na insulinę. Co więcej, jako silny przeciwutleniacz, przyczynia się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego w komórkach, co z kolei sprzyja redukcji cholesterolu LDL w organizmie oraz obniżenia ryzyka chorób krążeniowych.

Kawa z mlekiem czy z cukrem?

Każdy z nas posiada własny sposób picia kawy. Niektórzy wolą pić kawę czarną, inni dodają do niej mleko, a jeszcze inni cukier. Nie zapominajmy, że niektórzy z nas chcąc osłodzić sobie życie, dodają cukier i mleko jednocześnie. Wszystko zależy od naszych preferencji, niemniej jednak często pojawia się opinia, że najzdrowsza jest czarna kawa bez dodatków. Czy jest to prawda? Zdania są podzielone.

Badania sugerują, że wypicie kawy z mlekiem lub kawy z cukrem przed obfitym posiłkiem o dużym indeksie glikemicznym, może zmniejszyć wzrost glukozy w naszej krwi po jego zjedzeniu, niż gdybyśmy poprzednio jej nie wypili (Louie i in., 2008; Sun i in., 2017). Dlaczego ma to znaczenie?

Wysoki poziom cukru we krwi może zaburzyć nasz metabolizm, zwiększyć ryzyko otyłości, jak również cukrzycy typu 2. Co więcej, nagłe skoki glukozy w organizmie często objawiają się jako uczucie zmęczenia, senności i ociężałości po zjedzeniu posiłku, zwłaszcza takim bogatym w węglowodany. Im więcej ich spożywamy, szczególnie tych bogatych w cukry, tym więcej insuliny nasz organizm produkuje, aby odbudować zasoby energetyczne w jego komórkach.

Co ciekawe, zwiększona produkcja insuliny jest związana również z produkcją serotoniny oraz melatoniny, dwóch ważnych cząsteczek sygnałowych, które są odpowiedzialne za uczucie relaksu i pomagają regulować nasz sen.

Nic w tym dziennego, że jeśli zjemy duży posiłek, szczególnie po długiej przerwie ok. 4-5 godzin, mamy ochotę na drzemkę.

Kawa bezkofeinowa przed obiadem pomoże pozbyć się uczucia senności po posiłku

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Hong Kongu dowodzą, że wypicie filiżanki bezkofeinowej kawy z mlekiem i cukrem już godzinę przed bogatym w węglowodany posiłkiem (IG 88), składającym się np. z białego pieczywa, ryżu, ziemniaków, słodkich płatków śniadaniowych czy suszonych daktyli, znacząco przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi po zjedzeniu posiłku, w porównaniu z wypiciem wody.

Co ciekawe, efekt ten nie został zaobserwowany u osób, które spożywały tradycyjną kawę, co zostało wytłumaczone obecnością kofeiny i jej wpływu na transport glukozy z krwi do komórek organizmu.

Naukowcy podkreślają jednak, że wyniki te wymagają potwierdzenia przez długoterminowe badania.

Bibliografia:

  1. Wong THT, Wan JMF, Tse IMY, Sit WH, Louie JCY. Consuming decaffeinated coffee with milk and sugar added before a high glycaemic index meal improves postprandial glycaemic and insulinaemic responses in healthy adults. Br J Nutr. 2020;1‐30. Link.
  2. Meng S, Cao J, Feng Q, Peng J, Hu Y. Roles of chlorogenic Acid on regulating glucose and lipids metabolism: a review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:801457. Link.
  3. Wells AS, Read NW, Uvnas-Moberg K, Alster P. Influences of Fat and Carbohydrate on Postprandial Sleepiness, Mood, and Hormones. Physiol Behav. 1997 May;61(5):679-86 Link.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.