Porady na zdrowie. Dlaczego warto wybrać żywność eko?

Jest wiele przyczyn, dla jakich powinniśmy spożywać produkty pochodzące z upraw ekologicznych. Część z nich wiążę się z rozwojem agrochemii. Zwraca na to uwagę lek. Med. Tomasz Nocuń w najnowszym numerze Porad na Zdrowie. Prezentujemy fragmenty artykułu.

Rozwój przemysłu chemicznego spowodował zarzucenie tradycyjnych upraw i hodowli, zgodnych z naturą, na rzecz  metod opartych na stosowaniu środków chemicznych w nawożeniu i ochronie roślin. Wzrosły przez to plony, ale pogorszyła się jakość żywności. Uprawa i hodowla zmieniły się w działalność produkcyjną, a celem stał się zysk.

Jak rozpoznać produkty ekologiczne. Oznakowanie

Nawozy sztuczne i środki ochrony roślin (pestycydy, herbicydy, fungicydy) nie są obojętne dla zdrowia ludzi i zwierząt. Ryzyko ze stosowania chemii w rolnictwie dotyczy zarówno producentów, jak też konsumentów. Pestycydy i nawozy są przyczyną chorób nowotworowych, neurologicznych, wad wrodzonych, dysfunkcji narządów płodnych, bezpłodności,  zaburzeń układu odpornościowego. Mimo wycofania niektórych środków chemicznych, np. DDT, inne dopuszczono do obrotu zanim wykryto, że powodują raka i inne choroby. Nie ma więc pewności, że nowe środki chemiczne reklamowane jako bezpieczne, nie okażą się źródłem poważnych chorób.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wiadomo, że kilka pestycydów stosowanych równocześnie daje groźniejsze skutki niż stosowane pojedynczo, jednak mało mówi się o tzw. efekcie koktajlowym. Połączony efekt działania niewielkich ilości różnych pestycydów zawartych w żywności oraz innych zanieczyszczeń ze środowiska, daje o wiele większe zagrożenie niż by to wynikało z działania tych czynników osobno.

Źródłem zanieczyszczeń chemicznych naszych organizmów są nie tylko produkty rolne. Chemikalia wypłukane przez deszcze ze skażonej gleby zatruwają wody gruntowe i powierzchniowe, zagrażając także życiu biologicznemu rzek i akwenów w pobliżu pól. Alternatywą jest powrót do dawnych metod gospodarowania. Dlatego ważne jest uświadomienie społeczeństwu, jakim zagrożeniem dla zdrowia i środowiska jest rolnictwo oparte na chemii i dlaczego warto płacić drożej za żywność wysokiej jakości. Kto pozna smak warzyw uprawianych metodami ekologicznymi, potrafi docenić ich wartość.

O tym dlaczego powinniśmy jeść żywność z gospodarstw ekologicznych, jakie daje to korzyści konsumentom i całej przyrodzie, pisze lek.med. Tomasz Nocuń na łamach nowego numeru (1/2013) kwartalnika „Porady na zdrowie”.

Brak postów do wyświetlenia