Polskie ekoprzekąski z suszonych owoców podbiją Niemcy?

 

Chrupiące, suszone, lekkie owoce jako przekąska. „Puffins” to pomysł ostrzeszowskiej firmy MicroFood. Produkty dostępne są nie tylko na rynku lokalnym, ale także w niemieckich sieciach ekosklepów.

Puffins dostępne są wersji ekologicznej i konwencjonalnej. Rodzaje dostępne w jakości BIO to: mango, ananasy, banany, miechunka oraz jabłko. – Certyfikację ekologiczną dla produktów Puffins otrzymaliśmy we wrześniu 2013 roku i cały czas staramy się pozyskać produkt ekologiczny do produkcji Puffins. Jest to o tyle trudne, że interesuje nas surowiec najwyższej jakości dlatego nie wchodzi w grę np. w przypadku wiśni produkt z pestkami lub ogonkami, jaki stosuje się czasami do herbat ekologicznych – tłumaczy Katarzyna Barczyk z firmu MicroFood, która jest producentem przekąsek.

Suszone szybko, ale z dbałością o jakość

Pomijając kwestie smakowe, ważnym wyróżnikiem „puffinów” jest ich technologia produkcji. Ostrzeszowski zakład nazwał ją „puffingiem”. Na czym polega ta metoda? Suszenie odbywa się w obniżonym ciśnieniu przy dostarczaniu energii z odpowiednio dobraną mocą w komorze procesowej. Całość trwa znacznie krócej (1-3 minuty) niż w przypadku tradycyjnego suszenia i lepiej wpływa na końcową jakość surowca.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Charakterystyczną cechą puffingu jest efekt spulchniania suszonych kawałków owoców lub warzyw. -Chcemy przeprowadzić badania dotyczące witamin oraz innych wartości odżywczych. Już teraz znane są nam opracowania oraz prace doktorskie np. z Politechniki Wrocławskiej, w których porównuje się różne metody suszenia. Suszenie próżniowe, czyli puffing wypada na tle suszenia konwekcyjnego oraz lioflizacji bardzo korzystnie, przede wszystkim dlatego, iż jest to proces krótki – wyjaśnia Katarzyna Barczyk z MicroFood.

Puffiny to jeden z pierwszych polskich certyfikowanych ekologicznych produktów, które udało się wprowadzić na trudny niemiecki rynek. Ostatnie targi Bio Fach wskazują na to, że podobne ambicje ma coraz więcej działających w Polsce przedsiębiorstw a jeszcze kilka lat temu postrzegani byliśmy tylko przez pryzmat bazy surowcowej. Przeczytaj naszą relację z targów: BioFach 2015 – relacja. Polacy coraz bardziej aktywni 

Karol Przybylak

 

Brak postów do wyświetlenia