Polski rynek żywności ekologicznej. Stan na 2014 rok – najważniejsze cyfry

Ile warty jest polski rynek żywności ekologicznej? Jak dużo sklepów oferuje eko żywność? Ile na produkty z eko certyfikatem wydaje przeciętny Polak? Pozbieraliśmy te informacje, sprawdźcie!
Wartość polskiego eko rynku

600-650 mln zł. – to szacunkowa kwota prezentująca wartość polskiego rynku żywności ekologicznej. To tylko 0,3 proc. całego rynku spożywczego. Według prognoz największego polskiego dystrybutora produktów BIO, spółki Bio Planet popyt na produkty z eko certyfikatem będzie w następnych latach rosnąć w tempie ok. 20% rocznie. Oznacza to, że jest to jeden z najdynamiczniej rozwijających się sektorów w branży spożywczej.

Eko żywność w budżecie przeciętnego Polaka

…to wciąż element marginalny. Według danych zawartych w raporcie The World Of Ogranic Agriculture na produkty BIO wydajemy średnio 3 Euro (czyli ok 12 zł) rocznie. Od Szwajcarów (189 E), Duńczyków (159 E) i mieszkańców Luksemburga (143 E) dzieli nas przepaść.
Sprawdź: http://www.biokurier.pl/aktualnosci/2645-szwajcar-wydaje-rocznie-na-eko-zywnosc-159-euro-polak-3-euro

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce

31 grudnia 2012 roku działalność prowadziło 25 944 gospodarstw rolnych. W stosunku do 2011 powierzchnia i liczba gospodarstw zwiększyła się o ok. 10%. Certyfikacją ekologiczną w Polsce objętych jest 675 tys ha ziemi (to ok 4% całej powierzchni użytkowanej rolniczo w Polsce) – niestety ta imponująca (12 miejsce na świecie) liczba nie przekłada się na równie imponującą produkcję.
Sprawdź: http://www.biokurier.pl/aktualnosci/2642-10-krajow-z-najwiekszym-arealem-eko-rolnictwa-na-ktorym-miejscu-polska

Przetwórstwo ekologiczne w Polsce

Pod koniec 2012 roku w Polsce działało 312 przetwórni z certyfikatem ekologicznym. W porównaniu z 2011 roku przybyły 42 podmioty. Liczba zakładów wciąż jest stosunkowo mała. Najlepiej oddaje to porównanie do Niemiec. Za Odrą na jedną przetwórnię przypadają 3 gospodarstwa, w Polsce… 80. Efektem jest stosunkowo duży eksport polskich eko surowców i…duży import bio produktów przetworzonych (z pewnością jest jeszcze kilka innych przyczyn tej sytuacji).

Sklepy z eko żywnością

Liczba sklepów specjalizujących się w sprzedaży tzw. zdrowej żywności (nie jestem zwolennikiem tego określenia, ale używane jest ono powszechnie) szacowana jest aktualnie na około 600 (z czego ok 70-80 działa na terenie Warszawy). W tych placówkach oferta eko żywności jest zdecydowanie najszersza bo wynosi od 50% wzwyż. Tylko niektóre polskie eko sklepy mogą już równać się z zachodnimi odpowiednikami gdzie produkty certyfikowane stanowią nawet ponad 90% oferty. Półek z żywnością ekologiczną przybywa także w sieciach marketów i delikatesów a nawet osiedlowych „spożywczakach” – brakuje jednak szczegółowych danych na ten temat. Ciekawym zjawiskiem są organizowane w wielu miastach eko bazary – oprócz rolników i przetwórców ekologicznych pojawiają się tam także producenci oferujący produkty tradycyjne czy lokalne.

Czego na rynku jest dużo a czego brakuje?

Jak zauważył Sylwester Strużyna, prezes Bio Planet, w wypowiedzi dla Newseria, na rynku nie brakuje: kasz, suszonych owoców, produktów strączkowych czy olejów. Wciąż znacznie gorzej wygląda sytuacja dostępności ekologicznego nabiału (zaledwie kilka mleczarni) i warzyw (uprawy warzywnicze to zaledwie 1,5% areału polskich eko upraw).

-reklama- Szukaj najtaszych ofert w kategorii żywność eko na ceneo.pl

Współpraca? Tutaj do zrobienia mamy bardzo dużo…

4 – tyle grup producenckich zrzeszających eko rolników działa w Polsce. To bardzo mało. Stan ten z pewnością utrudnia rozwój przetwórstwa. Jak wygląda to w innych krajach? Zacytujmy obserwację Bogdana Smolorza z włoskich targów eko żywności SANA: Moją uwagę zwróciło jednak stowarzyszanie się rolników i producentów w duże grupy , które dbają o ich interesy i promują sprzedaż wspólnie. Nikt właściwie nie wystawiał tylko siebie , a jeśli tak to obok była jego kooperatywa, wspomagająca go w jego marketingowych staraniach.

Szukasz bieżących informacji z rynku eko żywności? Zapisz się na nasz newsletter (po lewej stronie u góry) i śleź dział BIOHANDEL

Oprac. Karol Przybylak

 

Brak postów do wyświetlenia