Teraz czytasz...
Podpiwek kujawski powraca. Nie tylko na Kujawy
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Podpiwek kujawski powraca. Nie tylko na Kujawy

Podpiwek to orzeźwiający napój, który tradycyjnie na Kujawach pijano podczas żniw. Od kilku lat na nowo zdobywa popularność. Pojawia się w sklepach i restauracjach nie tylko w okresie żniw… 

Czym jest podpiwek? To bezalkoholowy napój chmielowy o ciemnobursztynowej barwie i lekko słodkawym smaku z nutką goryczy, którą zawdzięcza zawartości chmielu.

Podpiwek, podpiwkowi nierówny

Od podpiwków wytwarzanych w innych rejonach kraju, podpiwek kujawski odróżnia to, że jest napojem przygotowywanym z pierwszego nastawu – gotowania palonego ziarna jęczmienia (kawy zbożowej) a nie „efektem ubocznym” produkcji piwa. Warto też zwrócić uwagę na skład, w którym na próżno szukać zbędnych chemicznych dodatków. Podpiwek Kujawski skład ma natomiast bardzo prosty: jęczmień palony + chmiel.

– Napoje oferowane w szerszej sprzedaży są przygotowywane na bazie ekstraktów słodowych. Dwutlenek węgla dodawany jest w sposób sztuczny. W składach znajduje się także duża ilość cukru i substancji słodzących (cyklaminian sodu, acesulfam K, sacharynian sodu) , a czasem nawet konserwanty benzoesan sodu – tłumaczy Agnieszka Zamojska, producentka podpiwka.

Napój z historią

Historia wytwarzania podpiwka kujawskiego sięga przynajmniej 1816 roku. Agnieszka Zamojska, która podjęła się przywrócenia tego napoju na rynek prezentuje cytat z pamiętnika włocławskiego przemysłowca Ferdynanda Bohma:

Jest rok Pański 1816, zima. Ze wzruszeniem sięgam po pióro, by najważniejsze chyba w życiu słowa nakreślić: oto po roku starań wraz z bratem, własną fabrykę otwarliśmy. Wielu ludzi myśli, że fabrykantem zostać znaczy tylko kapitał pomnażać. A to praca wielka i obowiązek ogromny. Wszak nazwiskiem własnym nie można podłego towaru firmować. O jakość najwyższą zatem w pierwszej kolejności zabiegać będziemy. Często teraz o przyszłości myślę. Wiem, ze fabryka trwać będzie, gdy mnie zabraknie.

We wspomnieniach mieszkańców Kujaw, podpiwek jest kojarzony z napojem spożywanym głównie w czasie żniw, gdyż napój doskonale gasił pragnienie.

Zobacz także


Podpiwek kujawski – witaminowa bomba?

Okazuje się, że ma on także liczne walory zdrowotne:

– Stanowi bombę witaminową. Dzięki zawartości drożdży oraz ekstraktu zboża jest on bogaty szczególnie w witaminy z grupy B, wspomagające odporność, działając profilaktycznie w walce z chorobami nowotworowymi, zwiększając odporność na stres oraz poprawiają nastrój. Zawiera on także dużą dawkę biotyny, czyli witaminy H, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na dobrą kondycję włosów, paznokci i skóry – mówi Agnieszka Zamojska.

Dostępny w dwóch wersjach

Podpiwek sprzedawany jest w dwóch wersjach. Gotowej, butelkowanej oraz w paczuszkach do samodzielnego przyrządzenia (200 gramów paczki z chmielem wystarczy na przygotowanie 10 litrów napoju). Ta druga wersja posiada certyfikat ekologiczny.

oprac. Karol Przybylak

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.