Płaskurka, starsza siostra orkiszu, już wkrótce będzie popularna?

Płaskurka, czyli dawna odmiana pszenicy zasługuje na uwagę konsumentów. Jej zalety zdrowotne przewyższają nawet atuty coraz bardziej popularnego orkiszu – podkreśla Mieczysław Babalski z Wytwórni Makaronu BIO.

 

-Niegdyś zapomniany orkisz, dziś stał się modny. Myślę, że za kilka lat równie popularna stanie się jego „starsza siostra” płaskurka. To jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy o cennych właściwościach odżywczych. Znakomicie nadaje się do wytwarzania makaronu, który włosi nazywają Pane Di Farro – mówił Mieczysław Babalski z Wytwórni Makaronu BIO w trakcie Festiwalu Dawnych Odmian i Ras, który odbył się 25 marca w Brodnicy.

W trakcie wizyty na Festiwalu zadaliśmy panu Mieczysławowi, który jest pionierem ekologicznych upraw dawnych odmian zbóż w Polsce, kilka pytań.

Biokurier: Dlaczego warto sięgać po produkty z dawnych odmian pszenicy?

Mieczysław Babalski: Sama pszenica i produkty z niej przyrządzone są także zdrowe, niemniej jednak w ciągu wielu lat jej uprawy rozwijano w ten sposób by osiągnąć jak najlepszą wydajność zarówno jeżeli chodzi o plony jak i np. wypiek chleba. Pszenica góruje nad orkiszem czy płaskurką pod względem wydajności, ale przegrywa pod względem właściwości odżywczych. A to właśnie na nie powinni zwracać uwagę konsumenci. Takich konsumentów jest coraz więcej.


W trakcie Festiwalu Dawnych Odmian i Ras można było spróbować kaszy BIO z płaskurki oraz zakupić ekologiczną mąkę z tego zboża

Biokurier: Produkty orkiszowe biją obecnie rekordy popularności nie tylko w sklepach z eko żywnością. Na rynku nie brakuje jednak także „podróbek”. Na co zwracać uwagę w trakcie zakupów?

Mieczysław Babalski: Na rynku pojawiło się bardzo dużo chlebów orkiszowych. Niestety nie ma regulacji dotyczących tego, jakie warunki trzeba spełnić aby nazwać tak chleb. Producenci kupują polepszacz, w którym jest 20% mąki orkiszowej i dodają go do mąki pszennej (w proporcji 1:10) a później nazywają chleb orkiszowym. Dlatego lepiej sięgać po certyfikowanych chleb ekologiczny z ekopierkarni lub zakupiony bezpośrednio od rolnika. Jeżeli wybieramy produkt konwencjonalny trzeba dokładnie sprawdzać skład produktu. Pozytywnym trendem jest moda na maszyny do chleba. Wiele osób kupuje naszą mąkę i samodzielnie piecze z niej chleb.

Przeczytaj także: Płaskurka ekologiczna – zboże pełne zalet

Festiwal Dawnych Odmian i Ras odbył się 25 września 2011 roku w Brodnicy. Celem imprezy było promowanie wiejskiej bioróżnorodności. Przeczytaj relację: Festiwal Dawnych Odmian i Ras zakończony sukcesem

Rozmawiał: Karol Przybylak, fot. Karol Przybylak

Na zdjęciu u góry: Mieczysław Babalski w trakcie prelekcji wygłoszonej podczas Festiwalu Dawnych Odmian i Ras.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym