Pierogi orkiszowe z kaszą gryczaną i grzybami


Składniki:
(ciasto)

600g mąki orkiszowej typ 900 bio
150g masła bio
2 jaja bio
200g kwaśnej (18%) gęstej śmietany bio
3-4 łyżki oliwy ex. virg. bio
sól
szczypta proszku do pieczenia bio

(farsz)

1 szklanka palonej kaszy gryczanej bio
1 cebula bio
szklanka grzybów (świeżych lub mrożonych)
jajko bio
olej roślinny do smażenia bio
przyprawy bio: sól, pieprz,

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dorzucamy masło (rozdrobnione na kawałki), olliwę, śmietanę, szczyptę soli i proszku do pieczenia – wszystkie składniki wyrabiamy starannie na jednolitą, platyczną masę (jeśli ciasto jest za mokre – dodajemy mąki, jeśli za twarde – śmietany), dzielimy na cztery kule i odstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę, w celu schłodzenia.

W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju wespół z grzybami (ja użyłam mrożonych kurek), dodajemy ugotowaną kaszę (po odsączeniu wody), doprawiamy do smaku i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonego farszu (tuż przed nadziewaniem pierogów – dodajemy jajko).

Do wykrawania pierogów przygotowujemy miseczkę na musli lub duży kubek.

Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy, przy pomocy miseczki, koła, które następnie nadziewamy farszem z kaszy gryczanej i grzybów – sklejemy, tworząc pierogi, i układamy na pergaminie posmarowanym olejem. Przed włożeniem do piekarnika (rozgrzanego do temp. 180 st. C) możemy posmarować nasze pierogi jajkiem – będą bardziej zrumienione.

Pieczemy ok. 40 min.

Pierogi orkiszowe z kaszą gryczaną i grzybami bio bardzo dobrze smakują z: czerwonym barszczykiem, botwinkowym chłodnikiem lub keczupem bezcukrowym.

Jeśli jakimś sposobem zrobiliśmy za dużo ciasta lub zabrakło nam farszu – z reszty ciasta możemy zrobić trochę pierożków na słodko lub kilka rogalików (szybkim cięciem noża: z koła trójkąty, ciąć po przekątnych, smarować od podstawy i zwijać) – np. z eko-powidłami śliwkowymi.
Smacznego!

Czytaj więcej o:

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!

Brak postów do wyświetlenia