Peter Stratenwerth w Makroklimacie o eko piekarni, serowarni i gospodarstwie

Peter Stratenwerth – Szwajcar, który 25 lat temu osiadł na Mazowszu i założył Eko piekarnię i zaczął hodowlę kóz – opowiedział o swojej fascynującej historii początków życia na polskiej wsi. 10 maja, ruszyła seria spotkań z eko rolnikam.

Pierwsze spotkanie miało miejsce w warszawskiej restauracji Makroklimat na Gocławiu. Podczas spotkania rolnik ekologiczny Peter Stratenwerth – Szwajcar, który 25 lat temu osiadł na Mazowszu i założył Eko piekarnię i zaczął hodowlę kóz – opowiedział o swojej fascynującej historii początków życia na polskiej wsi. Słuchacze dowiedzieli się o korzeniach rolnictwa ekologicznego, o konsekwencjach jakie niesie ze sobą konwencjonalne prowadzenie upraw roślinnych oraz o tym, jak można w sposób zgodny z naturą produkować ekologiczne kozie i krowie sery i wypiekać chleb Hruby. Zaproszeni goście mieli okazję wysłuchać również twórczości muzycznej samego rolnika i zdegustować przywiezionych produktów – m.in. chlebów, sera, koziego mleka oraz pysznej tarty z rabarbarem.

Oprócz degustacji była również możliwość zakupu eko produktów. „Rynek warszawski jest coraz bardziej rozwinięty jeśli chodzi o sprzedaż produktów rolnictwa ekologicznego. Niemniej jednak nadal brakuje rzetelnych informacji na temat samej produkcji oraz zwykłych niezwykłych spotkań z samymi rolnikami” – mówi Monika Styczek, Prezes Fundacji  „Mała Wielka Zmiana”, która organizowała spotkanie.

– „Celem spotkania w Makroklimacie było m.in. właśnie stworzenie ciepłej atmosfery spotkania z rolnikiem, który na co dzień żyje ze swojego gospodarstwa. Konsumenci nawiązując osobistą więź z producentem mają możliwość pogłębienia swojej wiedzy i lepszego zrozumienia idei produkcji ekologicznej” – dodaje Monika Styczek.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Właściciele restauracji Makroklimat na warszawskim Gocławiu oraz Fundacja „Mała Wielka Zmiana” serdecznie zapraszają już na kolejne spotkanie, tym razem z rolnikiem z Lubelszczyzny – Robertem Kurylukiem, który uprawia m.in. czerwoną fasolę Red Kidney, dynię na pestkę oraz dynię Hokkaido. Te i inne smakołyki przyrządzi dla gości Makroklimat już na jesieni!

Biokurier objął patronatem cykl spotkań z eko rolnikami.

Brak postów do wyświetlenia