Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowo-owsiane

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 45 sztuk o średnicy 3 cm

Składniki:

  • 170 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 BIO
  • 80 g mąki owsianej BIO
  • 80 g płatków owsianych górskich BIO (drobno-zmielonych)
  • 80 g tłuszczu palmowo-kokosowego (można użyć margaryny bezmlecznej)
  • 10 łyżek mleka orkiszowego BIO
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego BIO (drobny)
  • 1 łyżka melasy trzcinowej BIO
  • 2 łyżki syropu z Agawy BIO (można użyć syrop klonowy)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 pełna łyżeczka kamienia winnego (lub płaska łyżeczka proszku do pieczenia)

Sposób przygotowania:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Mąki umieścić w misce (lub na stolnicy), dodać drobno zmielone (u mnie w blenderze) płatki owsiane oraz kamień winny, wymieszać Tłuszcz palmowy czy zimną margarynę zetrzeć na grubych oczkach, dodając do mąki Dodać cukier, melasę, syrop z Agawy i ekstrakt wanilii Dolać połowę porcji mleka i zacząć wyrabiać ciasto, mleko sukcesywnie dodawać aż do uzyskania gładkiej, lekko lepkiej, zwartej konsystencji

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem Rozgrzać piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)

Ciasto cienko (3mm) rozwałkować na stolnicy lekko podsypanej mąką orkiszową (u mnie ładnie odchodziło rozwałkowane nawet bez
podsypywania), wykrawać okrągłe kształty ciasteczek

Uformowane ciasteczka układać na blaszce w niewielkiej odległości od siebie (urosną niewiele w górę), wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut lub aż do momentu kiedy będą rumiane (można podejrzeć spód ciasteczka, jeśli jest już ładnie rumiany wyciągamy)

Upieczone ciasteczka odstawić, aby ostygły i skruszały

Przechowywać najlepiej w szklanym słoju

autorka przepisu: Katarzyna Jankowska
http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/

Brak postów do wyświetlenia