Pasta słonecznikowa z ćwikłą z chrzanem i cebulą BIO

Składniki:
400-500 g łuskanych ziaren słonecznika
1 szklanka soku jabłkowego bio (najlepiej bez cukru, nieklarowanego)
cebula (6 sztuk średnich lub 4 duże)
2-3 łyżki tłuszczu kokosowego bio
300g ćwikły z chrzanem bio, 100-150 g przetartych buraczków bio
4 łyżki soku z cytryny bio
pieprz bio, sól morska

Sposób przygotowania:

Wyłuskane ziarna słonecznika mielimy w młynku (jeśli ktoś nie dysponuje młynkiem, może w trakcie przygotowywania pasty rozdrobnić słonecznikowe ziarna blenderem).

Cebule obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na kokosowym tłuszczu. Dodajemy ćwikłę z chrzanem (można kupić gotową bio ćwikłę z chrzanem lub po prostu zetrzeć kilka ugotowanych buraków bio na tarce i dodać trochę chrzanu),buraczki bio (ugotowane i przetarte), sok jabłkowy, trochę przegotowanej wody i zmielone ziarna słonecznika (lub jw. – wrzucamy ziarna i rozdrabniamy je przy pomocy blendera).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciepłą pastę wkładamy do słoiczków (z powyższych proporcji powinno wyjść ok. 7-8, takich 200 gramowych) i przechowujemy w lodówce.

Po schłodzeniu – pasta bardzo ciekawie (oryginalnie w kolorystyce) prezentuje się na domowym razowcu, a i smakuje wybornie w nucie słodko-kwaskowo-ostrawej!


Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska

 

 


Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


 

Brak postów do wyświetlenia