Owies dla nerwusów

W medycynie ludowej różne przetwory z owsa, w tym napary odwary, zupy napoje traktowano jako lek wzmacniający cały organizm ale także system nerwowy. Poza tym owsiane leki polecano przy dolegliwościach nerek, wątroby, skóry, włosów, artretyzmie, reumatyzmie. Traktowano owies również jako afrodyzjak pobudzający popęd płciowy.

W medycynie ludowej różne przetwory z owsa, w tym napary odwary, zupy napoje traktowano jako lek wzmacniający cały organizm ale także system nerwowy. Poza tym owsiane leki polecano przy dolegliwościach nerek, wątroby, skóry, włosów, artretyzmie, reumatyzmie. Traktowano owies również jako afrodyzjak pobudzający popęd płciowy.

Przy kłopotach żołądkowych i jelitowych korzystna bywają kleiki owsiane. W  krajach alpejskich, ale także w polskich górach, gdzie owies uprawiano dosyć powszechnie, jadano wiele potraw sporządzanych z ziarna owsa.  Wzorując się na ludowej dietetyce ludziom chorym, osłabionym zaczęli polecać przetwory z owsa liczni naturaliści. Przykładem najbardziej jaskrawym tego dowodzącym jest wielka popularność płatków owsianych z surowymi albo z suszonymi owcami. Popularne muesli w formie mieszanki płatków zbożowych, zwłaszcza owsianych,  jada się obecnie powszechnie na świecie. Pierwotnie zaś było to jedno ze wzmacniających dań w naturalistycznej klinice Bircher-Bennera w Szwajcarii.

Osoby skarżące się na osłabienie nerwów, zmęczenie, także zmuszone do większego wysiłku umysłowego, pragnące zregenerować swe nerwy,  mogą pomóc sobie następującą prostą kuracją domową z ziela kwitnącego owsa. Ziele zbiera się gdy owies osiąga około 0,5 metra. Jeżeli nie mamy ziela można ewentualnie użyć też słomy zebranej po żniwach. Skuteczne właściwości uspakajające ma również napój z niedojrzałych ziarniaków owsa. Wiechy pozyskuje się w fazie mlecznej ziarna i potem suszy. Surowiec powinien jednak zawsze pochodzić z upraw ekologicznych, nie spryskiwanych środkami chemicznymi i nie nawożonych nawozami sztucznymi. Ziele drobno pokroić i zaląc na 5-10 minut wrzątkiem.  Jeżeli używamy słomy wtedy należy jeszcze raz podgrzać wszystko do wrzenia i odstawić. Potem herbatę odcedzamy i dosładzamy miodem wielokwiatowym. Na szklankę bierzemy łyżkę. Napój wypijamy łykami w ciągu dnia.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Rano na czczo łykami można wypić ćwierć szklanki. W szwajcarskiej medycynie ludowej, z której pochodzi ta recepta praktykowano również dosładzanie napojów owsianych  z rodzynkami. Rodzynki, koniecznie z upraw ekologicznych, przemielić przez maszynkę. Przy umysłowym przemęczeniu warto zmielić z rodzynkami także kilka orzechów włoskich. Dodać czubatą łyżkę do  naparu. Dobrze rozmieszać. Pić napój i przy okazji zjadać rodzynkową papkę. Takie owsiane napary i odwary ze słomy owsianej zebranej po żniwach wiosna, zima i jesienią mogą być lekiem przy przeziębieniu, dolegliwościach gardła. Dziennie wypić łykami 1-2 szklanki.

Zbigniew Przybylak

 

Brak postów do wyświetlenia