Otręby ekologiczne: zdrowe odpadki?

Otręby ekologiczne zyskują sobie coraz większą popularność wśród osób prowadzących zdrowy styl życia. Są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, soli mineralnych oraz witamin. Wpływają na sprawną pracę układu pokarmowego, są także pomocne w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego oraz przy chronicznych zaparciach.

– W ogóle ceni się otręby wiele za mało, a zawierają one nadzwyczaj ważne do budowy i odżywiania ciała niezbędne i potrzebne materye, jak to, lepnike, mączkę, tłuszcz, cukier i sole?? – pisał przed kilkudziesięciu laty F.E. Bilz, nauczyciel lecznictwa przyrodnego, właścicie lecznicy przyrodniej w swej książce “Nowe Lecznictwo Przyrodne- książka do nauczania i podręcznik leczenia przyrodnego i ochrony zdrowia”. Przez lata te słowa wzbudzały tylko uśmieszki. Współcześnie wątpliwości co do walorów zdrowotnych otrębów mają tylko ci, którzy nie śledzą najnowszych badań i dociekań dietetyków.

Otręby BIO zyskują sobie coraz większą popularność wśród osób prowadzących zdrowy styl życia. Są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, soli mineralnych oraz witamin. Powstają w trakcie przemiału ziaren zbóż – w skład otrąb wchodzi w głównej mierze zewnętrzna, zawierająca wiele prozdrowotnych składników, warstwa ziarna.

Otręby BIO – sprawdź na Ceneo.pl gdzie kupisz najtaniej

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Otręby a zdrowie

Otręby wpływają na sprawną pracę układu pokarmowego, są także pomocne w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka) oraz przy chronicznych zaparciach. Wykorzystywane są jako dodatek do pieczywa, płatków, musli itp. Oczywiście nie należy się łudzić, iż codzienne spożycie kilku łyżek otrąb (naukowcy zalecają dziennie 3 do 4 łyżek) – usunie wszelkie dolegliwości i uchroni nas przed cywilizacyjnymi schorzeniami. Na pewno jednak może opóźnić niekorzystne procesy.

Wybierajmy otręby ekologiczne!

Warto dodać, że istnieje niebezpieczeństwo spożywania z otrębami toksycznych metali ciężkich m.in. ołowiu, gdyż niestety takie składniki również gromadzą się w skórze ziarna. Dlatego niezwykle istotne jest to, aby zwracać uwagę na to skąd pochodzą nasze otrębny. Najlepiej sięgać po certyfikowane otręby ekologiczne (BIO).

W sklepach z żywnością ekologiczną dostępne są m.in. otręby BIO (także granulowane) owsianie, orkiszowe, pszenne i żytnie.

Polecamy potrawy i kuracje z wykorzystaniem otrąb ekologicznych:

 

Smakosz z otrębami
Składniki: 4 łyżki śruty pszennej, 4 łyżki otrąb pszennych BIO , 3 łyżki rodzynek, 2 figi, szklanka wody

Sposób przygotowania: Figi kroimy w pasemka, dodajemy resztę składników i gotujemy około 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę mielonego siemienia lnianego. Po kilku minutach dodajemy wrzące mleko i kompot albo suszone owoce moczone wcześniej w wodzie.

Odmładzający odwar z otrąb
Petar Dimkow sławny długowieczny bułgarski naturalista, zielarz, propagator przyrodolecznictwa polecał osobom starszym wzmacniający odwar z otrąb zbóż. Należy go pić zamiast innych napojów, zwłaszcza gdy się jest osłabionym. Zmieszać 4 łyżki stołowe pszennych i żytnich otrąb. Gotować 45 minut w 1 litrze wody na małym ogniu i pod przykryciem. Następnie dodać trochę miodu do smaku i gotować jeszcze 15 minut.

Przeczytaj także: Otręby w kosmetyce naturalnej

 

 

 

Brak postów do wyświetlenia