Orkiszowa baba drożdżowa z ekologicznych składników

Prezentujemy ciekawą propozycję kulinarną na wykorzystanie żywności ekologicznej przy okazji Wielkanocy: przepis na orkiszowa babę drożdżową z ekologicznych składników.

Jak pisze autorka przepisu, nasza czytelniczka Agnieszka Szeffler Grudkowska: Od pewnego już czasu miałam ochotę na wykonanie ekologicznej drożdżowej baby orkiszowej, która nie będzia zawierała mleka (jeśli dodamy tłuszczu kokosowego – będzie w ogóle bez laktozy), a dodatkowo będzie “możliwa do spożycia” dla diabetyków. Po raz pierwszy zastąpiłam tradycyjne mleko tzw. “mlekiem” ryżowym, a zamiast cukru trzcinowego użyłam cukier palmowy, którego indeks glikemiczny wynosi 35 (ten naturalny słodzik uzyskiwany jest z soku palmy kokosowej; bardzo aromatyczny, nie wpływa na smak przy słodzeniu tj. melasy, a poza tym jest bogaty w składniki mineralne: potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń, wit. B1, wit. C) i udało się – wyszła pyszna, ekologiczna baba drożdżowa diabetyczna.

Sprawdź przepis:



reklama



Cotygodniowa porcja BioInformacji do Twojej skrzynki e-mailowej – zapisz się na nasz newsletter (lewy dolny róg strony)

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 


 


<!–[if !supportLineBreakNewLine]–>
<!–[endif]–>

Brak postów do wyświetlenia