Odwiedzamy “Uniwersytet Slow Foodu” w Bra

Żywność nie tylko odmienia się tu przez wszystkie przypadki, ale także analizuje na wiele sposobów: na badaniach laboratoryjnych począwszy a starych, historycznych księgach skończywszy. Zapraszamy na wycieczkę po Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych (UNISG) w Bra, tzw. Uniwersytecie Slow Foodu.

Placówka uczelni znajduje się w Polenzo. To przedmieścia niewielkiej miejscowości Bra (Piemont, ok. 60 km na południe od Turynu). Właśnie tam znajdują się dwa urokliwe, odrestaurowane w XIX wieku budynki: Agenziadi Pollenzo i Cascina Albertina. Atmosfera w Bra znakomicie wpisuje się w ideę Slow Food bo z pewnością nikomu tu się nigdzie nie śpieszy…

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Od 2004 roku (wtedy, z inicjatywy Carlo Petriniego uczelnia rozpoczęła działalność) ożywieniem dla miasteczka (także pod względem gospodarczym) stała się obecność około 400 studentów. Tylko właśnie żaków uczęszcza na zajęcia prowadzone przez Uniwersytetu Nauk Gastronomicznych (UNISG).

– Przekrój przedmiotów wykładanych na UNISG jest bardzo szeroki, ale wszystkie z nich koncentrują się wokół żywności. Prowadzimy zajęcia z historii, socjologii, ale także mikrobiologii, chemii. Jesteśmy pierwszą na świecie placówką naukową, która ujmuje temat żywienia w taki sposób –  opowiada Allesandro Chittolina. Abolwentem UNISG jest więc gastronom, którego określić można jako specjalistę w zakresie wytwarzania, dystrybucji i marketingu żywności.

Pracownia sensoryczna

Jedną z ciekawszych sal znajdujących się w budynkach uniwersyteckich jest pracownia sensoryczna (na pierwszy rzut oka przypominająca informatyczną…) – odbywają się tutaj warsztaty sensoryczne. W specjalnych kabinach studenci oceniają i rozpoznają smak, zapach i wygląd poszczególnych produktów. To jedne z kluczowych zajęć.

Jak wyglądają studia na UNISG?

UNISG jest placówką zatwierdzoną przez włoską administrację, nauka zorganizowana jest wiec tak jak na każdej innej uczelni w Europie, w tzw. systemie bolońskim. 3 letni kurs otwiera drogę do zdobycia tytułu licencjata nauk gastronomicznych, który można zwieńczyć 2 letnimi studiami magisterskimi w zakresie komunikacji i kultury żywności. Podczas studiów na pierwszym poziomie znajomość języka włoskiego nie jest wymagana, na wyższych etapach może okazać się niezbędna. Uczelnia organizuje również szereg kursów dodatkowych, m.in.: The Slow Art of Italian Cuisine i Master in Cultura del Vino Italiano.

Badania przeprowadzone przez uczelniane biuro karier wskazują, że 60% absolwentów UNISG znajduje pracę w ciągu 2 miesięcy od zakończenia nauki, a blisko 88% po upływie roku. – Nasi absolwenci znajdują pracę zarówno w małych jak i dużych firmach spożywczych, restauracjach, a także w marketingu, promocji i dziennikarstwie. Część decyduje się na prowadzenie własnych biznesów, najczęściej gastronomicznych – podsumowuje Allesandro Chittolina.

Karol Przybylak
Wizyta odbyła się w ramach projektu „Our common European Culture: a good, clean and fair food” (www.learningforbetterfood.eu) realizowanego przez Fundację Rolniczej Różnorodności Biologicznej AgriNatura (www.agrinatura.pl) oraz partnerów z Włoch, Francji i Holandii
Finansowanego przez Unię Europejską w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”/ Grundtvig.

Brak postów do wyświetlenia