Od realnych potrzeb ludzi do współczesnego chleba

Współczesne pieczywo to temat szeroki, fascynujący, ale i rozwojowy, który jest odzwierciedleniem coraz bardziej zróżnicowanych potrzeb konsumentów. Jak dobrać pieczywo do każdego człowieka, biorąc pod uwagę wiek, płeć, problemy zdrowotne, odpowiednią dietę? I jak przygotować zdrowe przekąski na bazie pieczywa? Na to pytanie odpowiada najnowsza publikacja dietetyczki Marzeny Zacharskiej pt. „Chleb współczesny – chleb dla każdego”.

Nowy poradnik jest adresowany do każdego, kto interesuje się miejscem pieczywa w dobrze zbilansowanej diecie. Praktyczne wskazówki znajdzie tu zarówno konsument dbający o zdrowie, pasjonat domowych wypieków, jak i profesjonalny piekarz. Słowem, mamy tu cenne wskazówki, jak wybrać lub stworzyć pieczywo odpowiednie dla różnych potrzeb.

Jak przyznaje autorka książki, chleb to produkt, który może i powinien zaspakajać potrzeby różnych ludzi.

Materiał jest podzielony według najważniejszego klucza – potrzeb klienta. – W rozdziale „Pieczywo na miarę potrzeb” wyróżnione są następujące grupy: kobiety w ciąży, dzieci, osoby aktywne, seniorzy. Zamieściłam tu dokładny opis pieczywa przeznaczonego właśnie dla tych osób. W rozdziale „Pieczywo do zadań specjalnych” przedstawione są współczesne choroby cywilizacyjne, począwszy od nadwagi i otyłości, na zmianach nowotworowych skończywszy, znajdziemy tu więc opis schorzenia oraz wskazówkę na temat pieczywa przeznaczonego dla danej jednostki chorobowej. Z kolei w rozdziale „Naturalne dodatki do pieczywa” prezentuję specjalne składniki i podaję ilość, jaką należy dodać, by otrzymać wspaniały produkt końcowy. Z mojego opracowania można dowiedzieć się więc, co dodać do chleba, w jakim celu i jaki efekt uzyskamy. Zamieściłam więc informacje o dodatkach, które sprawiają, że pieczywo staje się żywnością funkcjonalną, czyli o specyficznym oddziaływaniu zdrowotnym, za¬pobiegającą chorobom – wymienia Marzena Zacharska.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Konsumenta z pewnością zainteresują wskazówki, ile jeść chleba, żeby schudnąć, ile kromek może bezkarnie spożywać w ciągu dnia osoba na diecie 1500, 1800 czy 2000 kcal. Osoby z problemami zdrowotnymi dowiedzą się, jak wybrać chleb pomocny w terapii różnych schorzeń, poznając, które składniki są korzystne dla ich zdrowia i dlaczego. W przepisach znajdziemy recepturę na chleb dla osób ze schorzeniami tarczycy, który można upiec samodzielnie w domu, jakie zioła dodać do chleba, by był smaczniejszy i regulował pracę organizmu w różnych aspektach. Autorka porusza również kontrowersyjny temat substancji dodatkowych, a robi to po to, by Czytelnik był świadomy, jakie substancje dodatkowe – „polepszacze” – znajdują się w pieczywie i dlaczego.

Wartością dodaną jest zbiór autorskich przepisów na smaczne i zdrowe przekąski na bazie pieczywa. Tu przełożyłam całą swoją wiedzę teoretyczną na praktykę. Są zatem przepisy na kanapki, smaczne, zdrowe i dobrze wyglądające przekąski. Pieczywo doskonale komponuje się z innymi produktami żywnościowymi (nabiał, wędliny, ryby, warzywa itp.), a stworzona dzięki takiemu połączeniu kanapka może stanowić minipiramidę zdrowego żywienia, która zawiera wszystkie zalecane składniki prawidłowo dobranej diety. Jednocześnie zapewnione jest urozmaicenie poprzez możliwość tworzenia dowolnych kompozycji. Myślę, że to może być dobra inspiracja do tworzenia własnych przepisów w domu i w piekarni. Czytelników „Biokuriera” serdecznie zapraszam do lektury, inspirowania i dzielenia się ze mną swoimi opiniami.

Notka o autorce:

Marzena Zacharska – specjalistka do spraw żywienia, właścicielka i kierownik przychodni Marzena Zacharska Slimwise, zajmującej się szeroko pojętym poradnictwem dietetycznym. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Technologia Żywności oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka wydziału Nauk o Żywności o specjalności technologia zbóż oraz wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji o specjalności żywienie człowieka. Ukończyła podyplomowe studia Instytutu Żywności i Żywienia na kierunku Poradnictwo Dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autorka wielu artykułów o tematyce żywieniowej, publikowanych m.in. w „Mistrzu Branży”, „Superlinii”, „Shape”.

SPIS TREŚCI
1. Chleb współczesny
1.1. Moda na zdrowe odżywianie
1.2. Modne diety a pieczywo
1.3. Powrót do tradycji
1.4. Pieczywo z odroczonego wypieku
1.5. Żywność wygodna
1.6. Asortyment dostosowany do potrzeb klienta
1.7. Rola pieczywa na świecie
1.8. Kanapki, przekąski minipiramidą żywienia

2. Pieczywo funkcjonalne
2.1. Podział żywności funkcjonalnej
2.2. Klasyfikacja pieczywa specjalnego (funkcjonalnego)
2.3. Wartość odżywcza pieczywa

3. Naturalne dodatki do pieczywa
3.1. Mleko i jego przetwory
3.2. Nasiona zbóż niechlebowych
3.3. Nasiona pseudozbóż
3.4. Dodatek pestek i nasion
3.5. Zarodki pszenne
3.6. Dodatek bakalii
3.7. Dodatek warzyw i ich pochodnych
3.8. Dodatek pro- i prebiotyków
3.9. Inne dodatki do pieczywa
3.10. Podsumowanie

4. Wybrane substancje dodatkowe w pieczywie
4.1. Definicja substancji dodatkowych
4.2. Barwniki
4.3. Substancje słodzące
4.4.Inne substancje dodatkowe
4.5. Regulatory kwasowości i stabilizatory
4.6. Substancje zagęszczające, żelujące oraz emulgatory
4.7. Substancje wzmacniające smak i zapach
4.8. Tran w chlebie

5. Pieczywo fortyfikowane (wzbogacane w składniki odżywcze lub witaminy)
5.1. Chleb wzbogacony w kwas foliowy
5.2. Pieczywo fortyfikowane drożdżami
5.3. Witamina D zalecana dla ogółu populacji

6. Pieczywo z dodatkiem ziół
6.1. Zastosowanie ziół w piekarstwie
6.2. Łączenie ziół
6.3. Popularne mieszanki przypraw do chleba

7. Pieczywo na miarę potrzeb
7.1. Chleb dla kobiet w ciąży
7.2. Chleb dla dzieci
7.3. Pieczywo dla seniorów
7.4. Pieczywo dla sportowców

8. Pieczywo do zadań specjalnych
8.1. Pieczywo w nadwadze i otyłości
8.2. Pieczywo dla diabetyków
8.3. Pieczywo dla chorych na celiakię
8.4. Pieczywo w alergii na gluten
8.5. Pieczywo w nadwrażliwości na gluten
8.6. Pieczywo w profilaktyce schorzeń sercowo-naczyniowych
8.7. Pieczywo w schorzeniach tarczycy
8.8. Pieczywo w chorobach nowotworowych

9. Znakowanie pieczywa
10. Hybrid food

Przepisy
Kanapki i pasty
Przekąski na ciepło i zimno
stron: 208

ZAMÓW
Cena 49 zł brutto plus koszty wysyłki
(kurier 13 zł, list polecony 8,50 zł)
Tel. 881 610 660, prenumerata@MistrzBranzy.pl

Brak postów do wyświetlenia