O zaletach amarantusa w TVR

Marek Kubara (na zdjęciu po prawej), właściciel specjalizującej się w produkcji żywności na bazie amarantusa firmy Ekoprodukt, był niedawno gościem audycji Studio TVR.

Określany bardzo często „zbożem XXI” wieku amarantus (szarłat) pochodzi z Ameryki Południowej, ale można go uprawiać z powodzeniem również na terenie Polski. Część przetwarzanego surowca, firma Ekoprodukt nabywa właśnie w Polskich plantacjach. W rozmowie z dziennikarką TVR Marek Kubara przybliża, pokrótce, warunki klimatyczne i glebowe niezbędne do uprawy amarantusa. W drugiej części programu prezentuje natomiast liczne walory zdrowotne, smakowe i kulinarne tej rośliny.

Jest ich wiele. Amarantus zawiera bardzo dużo błonnika oraz łatwo przyswajalne białko. W jego ziarnie ukryte są także cenne kwasy tłuszczowe (jedno i wielonasycone) i bogactwo związków mineralnych: żelaza, wapnia i magnezu – dlatego poleca się go kobietom w ciąży oraz osobom mającym problemami z układem nerwowym i kostnym. Amarantus nie zawiera glutenu.

Do przygotowania ciekawych i smacznych dań można stosować: ziarno amarantusa (bardzo szybko się gotuje) , makę z amarantusa (produkowaną z prażonego ziarna), amarantus ekspandowany (świetnie nadaje się do płatków, musli i ciasteczek).

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Zapraszamy do obejrzenia całego materiału na stronach TVR:

Brak postów do wyświetlenia