O eko napojach roślinnych

 Napoje roślinne otrzymuje się poprzez namaczanie w wodzie ziaren. Najpopularniejszym produktem tego typu jest „mleczko” sojowe, ale na rynku znaleźć można także napoje z innych roślin: owsa, ryżu, orkiszu a także orzechów.

Ze względu na podobieństwo wyglądu i zastosowania potocznie określa się je jako „mleko” . Podobieństwo to wykorzystują zwłaszcza osoby uczulone na mleko krowie, które zbożowe napoje wykorzystują jako jego zamiennik.

NAPOJE SOJOWE

Napoje sojowe produkowane są z całej soi lub pełnotłustej mąki sojowej. W przypadku certyfikowanych napojów ekologicznych, oczywiście wykorzystuje się ekologiczną soję. Nie dopuszczalne jest wykorzystanie soi genetycznie modyfikowanej (GMO).

Ziarna moczy się w wodzie przez noc (minimum 3 godziny). Następnie uciera się je razem z wodą najczęściej w stosunku 10 części wody i 1 część soi.

Przeczytaj także, jak zrobić Ekologiczne tofu

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Otrzymana płynna masa jest podgrzewana, co wpływa na poprawę smaku, uaktywnienie szkodliwych enzymów i substancji oraz utrwalenie poprzez pasteryzację lub często sterylizację. Płynną masę filtruje się przed lub po ogrzewaniu. Podstawowym dodatkiem jest sól.

NAPOJE ZBOŻOWE

Podobnie przygotowuje się napoje na bazie zbóż lub orzechów. W przypadku napojów zbożowych dodaje się do nich olej w celu lepszego zbilansowania wartości odżywczej. W produktach ekologicznych najczęściej stosowany jest olej słonecznikowy.

Stosuje się również dodatki smakowe: kakao, owoce czasem słodzi cukrem ekologicznym, również uzupełniając naturalnymi aromatami, np. waniliowym.

NAPOJE ROŚLINNE A MLEKO KROWIE

Mleko sojowe ma podobne wartości co mleko krowie (podobna ilość wody, białka, węglowodanów i tłuszczu). Ale na tym podobieństwo się kończy, gdyż skład tych podstawowych składników jest różny. Inny jest skład aminokwasów białka, występuje głównie sacharoza, maltoza i inne cukry złożone, w miejsce laktozy w mleku zwierzęcym, brak jest cholesterolu i profil kwasów tłuszczowych się różni. Dodatkowo napoje roślinne zawierają odrobinę błonnika nieobecnego w mleku, oraz różne witaminy i składniki mineralne ze znacznie mniejszą ilością wapnia.
Ze względu na brak laktozy napoje są ciekawą i smaczną alternatywą dla osób nietolerujących laktozy.

Napoje roślinne można stosować jako zamienniki mleka, np. do płatków śniadaniowych, ale również jest to dobry pomysł na urozmaicenie innych potraw, np. bielenie zup czy zagęszczanie sosów. Analogicznie do mleka zwierzęcego z napoi sojowych można robić „sery” (tofu), „jogurty”, i różnego rodzaju kremy. Znaku równości nie można postawić natomiast gdy analizuje się wartości odżywcze.

Andrzej Szeremeta

Brak postów do wyświetlenia