Nowy raport dotyczący działania systemu Fairtrade

Sprzedaż produktów Fairtrade stale rośnie I to na całym świecie.  Raport Monitorujący za 2012 rok dotyczący tego rynku wylicza aż 1.240 miliona rolników i pracowników tego sektora.

Fairtrade International (FLO) opublikowało raport ‘Monitoring the Scope and Benefits of Fairtrade 2012’ (“Obserwując  możliwości i wzrost  Sprawiedliwego handlu 2012”)- kompendium danych i zbiór podsumowań kluczowych badań nad wpływem Fairtrade.

W dokumencie podkreśla się znaczenie dla całego systemu małych organizacji rolniczych, działających na niewielką skalę. Przed końcem 2011 roku ich liczba dobiegała do miliona, a zysk w sprzedaży wzrósł o 26%.

“Sprawiedliwy handel oddziałuje na ponad million rolników i ich rodziny, jak wskazuje raport” mówi Harriet Lamb, Dyrektor Wykonawczy w Fairtrade International. “Bogate dane wskazują źródło tej siły- na naszą światową markę pracują drobni uczestnicy- jak również pokazują, co można poprawić, na przykład  w zakresie wynagrodzenia gwarantującego pracownikom godne życie”.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Najważniejsze spostrzeżenia z raportu:
• Ogólna liczba producentów wzrosła o 10%, a całkowita liczba rolników I ich pracowników zwiększyła się o 13% tylko pomiędzy 2010 i 2011 rokiem.
• Małe organizacje miały 30% wzrost w przychodach ze sprzedaży na zasadach Fairtrade, a w sekotrze Fairtrade Premium aż o 26%.
• Duży wzrost zanotowano w sprzedaży cukru i kakao (między 2010-2011). U producentów kakao sprzedaż zwiększyła się aż o 89%, a produkcja cukru wzrosła z 17,600 ton do 37,200. To wskazuje, jak bardzo w produkcję Fairtrade o dużej skali zaangażowały się główne firmy produkujące cukier I czekoladę.

W raporcie zwrócono uwagę, że zbyt mało surowców, które podlegają certyfikacji jest następnie sprzedawanych systemie Fairtrade. Właśnie dlatego Fairtrade International zaczyna wprowadzać nową strategię dotyczącą poprawy w tym zakresie (Więcej informacji tutaj: http://www.fairtrade.net/single_view1+M5ebc19f4b9d.html).

Opublikowane w raporcie informacje dotyczą 990 producentów. Zawiera on ponad 100 wykresów i tabel pokazujących, gdzie działają rolnicy sektora Fairtrade (najwięcej w Kenii, bo aż 173,800), informacje o wielkości produkcji oraz stopniu wykorzystania programu Fairtrade Premium (przedkładanie rozwoju biznesowego nad drobną działalność rolniczą).

Po raz pierwszy raport zawiera podsumowania dogłębnych badań nad wpływem Fairtrade na konkretne produkty i kraje, jak i na pojedynczych producentów. Czytelnikowi pozwala to dostrzec „zaplecze” sprzedaży o kluczowym wpływie, jak jakość życia pracowników i siłę producentów w obrębie organizacji.

Dla przykładu podać można raport z grudnia 2012 pokazujący “efekt fairtrade” w obrębie 6 sześciu grup produktowych: kawy, bananów, herbaty, bawełny, kakao i kwiatów, na trzech kontynentach (pełen raport tu: http://www.fairtrade.net/single_view1+M5573522f639.html).
To już czwarte wydanie Monitoring the Scope and Benefits of Fairtrade.

Pełen raport można odnaleść tu: http://www.fairtrade.net/impact_studies.html.

oprac. MG

Źródło:  Fairtrade Foundation

Brak postów do wyświetlenia